Eğitim

Depremden etkilenen yaşlılara “İyileşme eğitimi”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Ana Bilim Dalı’ndan İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Sevnaz Şahin önderliğinde, yaşlılara “Afet sonrası İyileşmede Akran Destek Eğitimi” verildi.

Abone Ol

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Ana Bilim Dalı’ndan İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Sevnaz Şahin önderliğinde, yaşlılara “Afet sonrası İyileşmede Akran Destek Eğitimi” verildi. Doç. Dr. Şahin, “Depremden her yaş grubu etkilendi, özellikle de yaşlılar ve kırılgan gruplar çok daha fazla etkilendi. Etkilenen bu gruba sadece tıbbi değil, sosyolojik, psikolojik destek son derece önemli.  Afet sonrası travmanın atlatılması, güvenle sağlıkla geleceğe dair planlar yapabilmek gerekiyor. Bunun için de destek çok önemli. Özellikle aynı yaş grubunun birbirine destek vermesi çok etkili oluyor” diyerek bunun için bu eğitimi gerçekleştirdiklerini söyledi.  

 

Eğitim, Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (EGESEM) işbirliği ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Ana Bilim Dalı’ndan İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Sevnaz Şahin önderliğinde, 8-17 Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. 200’ü aşkın kişinin katıldığı eğitim hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak yapıldı. Doç. Dr. Sevnaz Şahin depremden özellikle yaşlılar ve kırılgan grupların çok daha fazla etkilendiğini belirterek, “Aynı yaş grubunun depreme maruz kalan bireylere nasıl destek olmaları konusunda bir eğitim planladık. Depremden hepimiz etkilendik, birlikte iyileşmeye ihtiyacımız var. Bu zaman alacak. Gerçekleştirdiğimiz eğitim de birbirimizi nasıl iyileştiririz sorusuna cevap oldu. Başkalarını iyileştirmemiz için ilk önce kendimize bakmamız gerekiyor. Kendimizi iyileştirmemiz gerekiyor. Sonra desteğe ihtiyaç olan kişilere destek vermemiz gerekiyor. Bu eğitim afet sonrası bulunduğumuz bu durumdan kurtulmak için iyileşmek için neler yapmamız gerektiğini ve çözüm önerilerinin getirildiği bir eğitim oldu” diye konuştu. Teorik ve pratik uygulamadan oluşan 21 saatlik eğitim, yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Şahin, “Alanında uzman 14 öğretim üyesinin çözüm önerileri getirdiği, bilgilerini paylaştıkları el ele vererek neler yapmamız gerektiğini anlattığımız, birlikte nasıl iyileşeceğimizi konuştuğumuz bir eğitim olduğu için çok mutlu oldum” dedi. Eğitimde “Afetler ve yaşlılar, yetişkin ve akran eğitimi, afet sonrası travma ile zihin - beden- enerji tekniklerini kullanarak baş etme, afet sonrası stres ve travmada kullanılan enerji psikolojisi teknikleri, afet döneminde gönüllülük, afet sonrası yaşlıların hakları gibi birçok konu uzmanlar tarafından anlatıldı.