Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi, Şubat ayında Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası toplumu afet konusunda bilinçlendirmek amacıyla sosyal sorumluluk projelerine hız verdi. İletişim Fakültesi Dekanı ve Medya Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilgehan Gültekin’in yürütücülüğünde Mühendislik Fakültesi ile Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEMM) işbirliği ile “Depreme Hazırlık Rehberi” projesi hazırlandı. Deprem hasarlarını binalar çerçevesinde ele alan proje ile deprem esnasında binalardan kaynaklı can ve mal kayıplarının nasıl en aza indirgeneceği kısa video kliplerle anlatıldı. Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Dekan Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, 6 Şubatta yaşanan deprem sonrası, büyük can ve mal kayıplarının ülkeyi derinden etkilediğini ve bu kayıpların binalar sebebiyle ortaya çıktığını ifade ederek hazırladıkları içeriklerle depremde bina konusunun önemine dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Gültekin, “Yapmış olduğumuz çalışmada depremden zarar görmemek için ne yapılmalı, mevcut binalar nasıl güçlendirilebilir ve depreme dayanaklı bina nasıl inşa edilir sorularını İnşaat Mühendisliği Bölümümüzden öğretim üyelerimizle cevaplamaya çalıştık. Bu konuda yapılması gerekenleri kamuoyuyla paylaşmak, bu alanda farkındalık oluşturmak bizlerin en asli görevi. Hepimiz gerekli önlemleri almalıyız. Dileriz ülkemiz bir daha böyle felaketlerle karşı karşıya kalmaz” diye konuştu.
Projeye uzman olarak destek veren ve depremin değil binaların zarar verdiğini söyleyen EÜ. Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayhan Nuhoğlu’da “İçinde yaşadığımız, çalıştığımız, okuduğumuz, ürettiğimiz yapılarımız depremden zarar görüyorsa can güvenliğimiz de tehlikede demektir. Olası şiddetli bir depremde binamız hasar görse bile muhakkak yıkılmamalıdır. Diğer bir değişle can güvenliği sağlanmalıdır. Bu mümkün müdür? Kesinlikle evet mümkündür” diyerek depreme dayanaklı binaların yapılabileceğinin altını çizdi. Dayanıklı bina inşa etmenin günümüz teknolojileriyle kolay olduğunu söyleyen Doç. Dr. Nuhoğlu, dayanıklı binaların hantal olmadığını, şeklinin basit ve geometrik; boyutlarının orantılı bir kutu gibi olduğunu belirtti. Toplamda 3 kısa videodan oluşan Depreme Hazırlık Rehberi projesinin koordinatörlüğünü ve kurgusunu doktora öğrencisi Hülya Arslaner Hamarat, kameramanlığını Tolga Geç, yayın sorumluluğunu Yasemin Kuleyin, yönetmenliğini Ayşe Alpak, grafik tasarımı ve sosyal medya paylaşımlarını Ozan Ahmet Aytemur ve Begüm Tangör üstleniyor. Hazırlanan içerikler Ege Üniversitesi Youtube Kanalında izleyiciye sunuluyor.
“Depreme Hazırlık Rehberi" projesi
Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi, Şubat ayında Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası toplumu afet konusunda bilinçlendirmek amacıyla sosyal sorumluluk projelerine hız verdi.
Bunlar da ilginizi çekebilir