Eğitim

DEÜ’nün virüsü yok eden cihazı patent aldı

DEÜ, kullanılmış maske ve eldivenlerin potansiyel bulaş riski etkisini azaltmak amacıyla üretilen sterilizasyon cihazı (CleVir), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

Abone Ol

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) maske ve eldivenlerin kaynakta sterilizasyonu için üretilen CleVir cihazı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi. Halen DEÜ Rektörlüğünde ve DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi’nde kullanılan cihaz, kullanılmış maske ve eldivenlerden potansiyel virüs bulaş riskini sıfıra indiriyor. Virüsleri UVC ışınlarıyla yok eden CleVir cihazı, özellikle insan hareketinin yoğun olduğu hastane, okul, kamu kurumları, havaalanları gibi kalabalık alanlarda kullanılacak şekilde tasarlandı. DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp ve DEÜ Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Görkem Akıncı’nın Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı (DEPARK) bünyesinde kurdukları DG Biyoteknoloji firmasında ürettikleri ve yurt içinden büyük talep görmesi beklenen cihazın Ur-Ge projesiyle yurt dışına da pazarlanması hedefleniyor. Cihazın, koronavirüsün omicron varyantında olduğu gibi kolayca bulaşan virüslerin kaynağında azaltılmasında ve halk sağlığının korunmasında önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.

BULAŞ RİSKİNİ YOK EDİYOR
Küresel koronavirüs pandemisinin etkilerini ortadan kaldırmak için Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ilk günden bu yana yoğun bir çaba gösterdiğini belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Bu kapsamda maske, mesafe ve temizlik uygulamalarını destekleyen projelerimizi de kararlılıkla sürdürüyoruz. Üniversitemiz bünyesinde üretilen CleVir cihazı da uzun zamandır günlük hayatımızın bir parçası olan bulaş riski yüksek maske ve eldivenlerin nitelikli bir şekilde toplanmasında büyük bir görev üstleniyor. Söz konusu atıkların temas edilmeden sterilize bir şekilde bertaraf edilmesine olanak sağlıyor” dedi. CleVir cihazını DEÜ Rektörlüğünde ve üniversite hastanesinde bir süredir kullandıklarını belirten Rektör Hotar, “Türkiye’nin İlk Sağlık İhtisas Teknoparkı olan DEPARK’ta faaliyetlerine devam eden DG Biyoteknoloji firmamız, cihaz için DETTO Patent Ofisi aracılığıyla patent başvurusunda bulunmuştu. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil işlemleri başarıyla tamamlandı. Firmamız, Ticaret Bakanlığı Ur-Ge Destek Programı’ndan onay alan ‘Dokuz Eylül Ulusal Sağlık Endüstrilerinin İhracat ve Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi (SURGE)’ ile bu ürünü yurt dışında pazarlama fırsatı da yakalayacak. Yerli ve milli üretim anlayışını kendine ilke edinen, Ar-Ge ve inovasyon ikliminin ihtiyaç duyduğu tüm hizmetleri sunan DEPARK’la, bünyemizdeki firmaların ulusal ve uluslararası pazarlara erişiminde de önemli bir rol üstleniyoruz. Tıp ve mühendislik alanından iki hocamızın güçlerini birleştirerek hayata geçirdikleri cihazın, ülkemize katma değer sağlayacağına inanıyoruz. Kıymetli hocalarımız Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp ve Prof. Dr. Görkem Akıncı’yı başarılarından dolayı tebrik ediyoruz” diye konuştu.

OMİCRON VARYANTI ÖRNEĞİ
Cihazın buluşçularından DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. F. Duygu Özel Demiralp ise, insan hareketinin yoğun olduğu alanlarda atık maske ve eldivenlerin yüksek bulaş riski taşıdığını belirterek, “Kullanım ömrünü dolduran maske ve eldivenler, özellikle yoğun giriş çıkışların olduğu hastane, okul, havaalanı, kamu kurumları gibi alanlarda atık kutularına atılıyor. Ancak koronavirüsün omicron varyantında olduğu gibi yüksek bulaş riski taşıyan koşullarda virüs yükünü kaynağında azaltarak bulaşıyı önlememiz gerekiyor. UVC teknolojisini kullandığımız cihaz, olası virüsleri yok ederek yayılımını engelliyor ve atıkların toplanmasından sorumlu görevlilerin sağlığına da güvence altına alıyor. Covid-19’un omicron varyantında olduğu gibi sadece damlacıkla bulaşan virüslerin hayatımıza girdiği bu dönemde CleVir cihazımızın hastalıkla mücadelede önemli bir görev üstleneceğini düşünüyoruz. Covid-19 ve sonrasında oluşacak her türlü varyantın yanı sıra farklı virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklarda da etkili kimyasal yöntemler ve yakma gibi yöntemlerin kullanılmadığı çevreci bir yöntemle dekontaminasyon yapan CleVir cihazımızın kullanımının yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.