Eğitim, öğretim, araştırma ve toplumsal katkı süreçlerindeki kalite standartlarını sürekli yükselten Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ), araştırma üniversitesi misyonunu geliştirecek yeni bir belgeye daha kavuştu. Dahil olduğu 2021 Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında; Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Kurumsal Akreditasyon Belgesi’ne layık görülen DEÜ, kalitesini bir kez daha tescil ettirmiş oldu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, yükseköğretim kurumlarındaki faaliyetlerin öngörülebilir, ölçülebilir ve nitelikli olmasının kalite standartları açısından önemli olduğunu vurguladı.Kalite olgusuna, akreditasyon ve sertifikasyon süreçlerine her zaman önem verdiklerini kaydeden Rektör Hotar, “Araştırma üniversitemizin aldığı bu belge, kalite güvence ve yönetim sistemlerine yaklaşımımızın bir sonucudur” diye konuştu. Süreç hakkında bilgi veren ve üniversitedeki akademik faaliyetlerin çeşitli başlıklarda YÖKAK tarafından değerlendirmeye tabi tutulduğunu aktaran Rektör Hotar, “Üniversitemiz, kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçleri başlıklarında değerlendirildi. Saha ziyaretleri ve görüşmelerin ardından; süreç başarıyla tamamlandı. Böylece üniversitemiz, Kurumsal Akreditasyon Belgesi’ni almaya hak kazandı” dedi.
“AKREDİTASYONA ÖNEM VERDİK”
Yükseköğretim Kurulu(YÖK) tarafından Türkiye’deki 20 Araştırma Üniversitesi’nden birisi olmaya layık görülen üniversitelerinin uluslararası nitelikteki faaliyetlerinin, yatırımlarının ve projelerinin sürece katkısı olduğuna dikkat çeken Rektör Hotar, “Göreve geldiğimiz günden bu yana, kalite standartlarını yükseltecek bileşenlere ve projelere önem verdik. Bu kapsamda öncelikle akademik birimlerimizdeki öğretim ve araştırma faaliyetlerinin standardını yükseltecek adımlar attık. Bu doğrultuda birimlerimizin ve bölümlerimizin akredite olmasını sağladık. Benzer şekilde üniversitemizdeki iş ve işlemlere yönelik yönetim sistemlerimizi de güncelledik. Örneğin ISO:27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi’ni aldık; engelsiz üniversite ve toplum olma yolunda adımlar attık. Bu bağlamda; hem mekanda ve eğitimde ‘Erişilebilirlik’ ödüllerini hem de ‘Engelsiz Program Nişanı’ almaya hak kazandık. Çevre ve doğaya önem veren kurumumuzda, karbon ayak izini azaltacak çalışmalar yürüttük. Böylece 12 yerleşkemizin Sıfır Atık Belgesi almasını sağladık” diye konuştu.
YATIRIM VE KENT VİZYONU
DEÜ’nün yatırım perspektifini stratejik planlarına uygun olarak şekillendirdiklerini de sözlerine ekleyen Rektör Hotar, “Bu noktada, İzmir’in ilk Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’nin temelini attık; Ortak Derslik binamızı hizmete aldık. Kentimizin ilk Veteriner Fakültesini açtık; Diş Hekimliği Fakültesini kurduk. Ülkemizin ilk Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalı ile Ergen ve Genç Erişkin Tümör Bilim Dalı’nı bilim dünyamıza kazandırdık. Yarı olimpik yüzme havuzu ile spor tesislerini kurduğumuz; GETAT ve Covid-19 İzlem Merkezlerini de açtığımız bu süreçte, hastanemizin Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Kalite Standartları değerlendirmesinde 100 üzerinden 97.65 puan almasını sağladık. Ülkemizin ilk Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ni hayata geçirdik; Eylül Bebekler projesini başlattık. Uluslararası üniversite sıralamalarında; 11 kategoride ilk 500’de yer aldık ve hocalarımızın bu noktadaki bilimsel çalışmalarını destekledik. Üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek amacıyla teknoparkımıza ‘GAMA’ adı ile yeni bir hizmet binası kazandıracak çalışmalara başladık. Kentle bütünleşen yatırımlarımız sayesinde; Kurumsal Akreditasyon Belgesi’ni almaya hak kazandık. Dolayısıyla bu belgeyi, bir başlangıcı değil sürecin bir aşaması olarak görüyoruz” diye konuştu.
GÜCÜMÜZ MENSUBUMUZ
DEÜ’nün gücünü mensuplarından aldığının altını çizen Rektör Hotar, “Üniversitemizin elde ettiği bu başarı, hepimizi gururlandırdı. Açık, şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışımızın gereği olarak; kurumsal kalite sürecini iyileştirecek adımları mensuplarımızla atmaya özen gösteriyoruz. Sonuçta aile fertlerimiz, bizim esas gücümüzü teşkil ediyor. Geçtiğimiz yıl aralık ayında, araştırma üniversitesi misyonunu üstlendiğimizde de aynı gururu yaşadık. Üniversite olarak biz, geleceğe ve değişime odaklanıyoruz. Bu belge de, kurumsal vizyon, misyon ve hedefleri kapsaması; organizasyon süreçlerini ve yönetim faaliyetlerini içermesi açısından önem taşıyor. Çünkü iç ve dış değerlendirme süreçleri; paydaşlarımızdan gelen geri bildirimler, her zaman daha fazlasını yapabilmemiz için referans noktası teşkil ediyor” ifadesinde bulundu.
TEŞEKKÜR ETTİ
DEÜ’nün; İzmir’in birçok noktasında yer alan akademik birimleriyle nitelikli bilgiyi toplumsal katkıya dönüştürdüğünü kaydeden Rektör Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gayretimizin olumlu sonuçlarını her noktada alıyoruz. Girişimcilik ve yenilikçilik alanında geleceğe yön veren Araştırma Üniversitemiz, 11. Kalkınma Planı’ndaki öncelikli alanlarda ve odak alan eşleşmelerinde yer alan sorumluluklarını kararlılıkla yerine getiriyor. Önümüzdeki dönemde de ülkemizin geleceği için çalışmaya devam edecek; kalite ve hizmet standartlarımızdan da ödün vermeyeceğiz. Bu başarının elde edilmesinde emeği geçen mensuplarımıza; YÖKAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Muhsin Kar başta olmak üzere YÖKAK üyelerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
KURUMSAL AKREDİTASYON PROGRAMI NEDİR?
Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP), yükseköğretim kurumlarındaki kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsamında değerlendirilmesini sağlayan bir dış değerlendirme yöntemidir. Her yıl KAP’a dâhil edilecek yükseköğretim kurumları YÖKAK tarafından belirlenmekte ve belirlenen bu yükseköğretim kurumlarının yapısına uygun olarak değerlendirme takımları oluşturulmaktadır. Söz konusu değerlendirme takımları tarafından ilgili yükseköğretim kurumlarına iki ziyaret gerçekleştirilmektedir.