Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Basın Yayın Tekniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Çatalcalı Ceylan’ın moderatörlüğünü yaptığı ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen atölyeye; TRT Çocuk Dergisi Editörü Rahmet Yılmaz, Kardelen Çocuk Dergisi Editörü Elif Tokkal, Aile Çocuk Dergisi Editörü Kevser Yılmaz çevrimiçi konuk oldular.
Yazılı Basında Dergicilik dersi kapsamında düzenlenen atölye hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ayşe Çatalcalı Ceylan, “Atölye 6 hafta sürecek. Atölyenin amacı, öğrencilerimize çocuk dergiciliği atölyesinde dergi pratiklerini öğretmek ve dergi haberciliği ve tasarımına ilişkin başarılarını artırmak. Atölye, 2023 yılı içinde ilk kez formasyon alan iletişim öğrencileri için aynı zamanda büyük bir fırsat olarak görülüyor. Zira okul dergileri hakkında bilgi sahibi olan öğrencilerimiz gerek sektörde gerekse eğitim alanında daha aktif olabilecekler” diye konuştu.
Atölyede yapılan dergi çalışmalarının özellikle tasarım ve görseller kullanımlarının yapay zekâ programlarından yararlanılarak oluşturulduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ayşe Çatalcalı Ceylan, “Yapay zekâ günümüzde çok popüler ve yeni bir alan. Öğrencilerimiz, bu alanı çocuk dergileri görselleriyle birleştiriyor. Aynı zamanda dergiler, tüm iletişim fakültesi öğrencilerinin de beğenileriyle düzenlenecek olan Uluslararası Çocuk Dergiciliği Sergisi’nde sunulacak. Bu durum bizi heyecanlandırıyor” dedi.
Editörler heyecanlarını dile getirdi
Kardelen Çocuk Dergisi Editörü Elif Tokkal, “Bunun gibi birçok çalışmada eğitim vermeye devam ediyorum. Çok güzel bir eğitim olacak. Öğrencilerimizin bu alanda gelişmeleri gerçekten çok önemli. Elimizden geldiğince imkan sağlayıp yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.
Editörlüğün önemine değinen TRT Çocuk Dergisi Editörü Rahmet Yılmaz, “Burada bulunmak çok değerli. Biliyorsunuz editörlük diye bir lisans kültürümüz yok. Çoğu arkadaşımız lisans, yüksek lisans ve doktorasından mezun olduktan sonra veya aynı sürecin içerisinde editörlük işini yürütüyorlar. Aslında bence editörlük çok önemli bir konu. Eğitimimiz sırasında arkadaşlarla bu konuyu özellikle vurgulayacağız” diye konuştu.
Aile Çocuk Dergisi Editörü Kevser Yılmaz ise atölyeye katılmaktan ve öğrencilerle birlikte çalışmaktan duyduğu heyecanı dile getirerek, “Çocuk dergilerinin metinsel yapısı kadar tasarımsal becerileri de diğer dergilerden farklıdır. Öğrencilerimiz atölyede dergilerin tasarımsal yönlerini de keşfedecekler” dedi.
Atölyede yer alan tüm katılımcılara Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (EGESEM) tarafından sertifika verilecek, sergiye katılan öğrenciler ise ayrıca katılımcı belgesi almaya hakkı kazanacaklar. Çocuk Dergiciliği Atölyesi 17 Ocak tarihine kadar devam edecek.