İzmir Fuar Alanı Turkuaz Salonu’nda düzenlenen etkinliğe EÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemil Gürgün, Prof. Dr. Hakan Atılgan, Prof. Dr. Mehmet Ersan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte Dr. Koç, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin çalışma alanları, yapay zeka, siber güvenlik alanlarında dijitalleşmenin önemi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Yeni nesil siber saldırıların yeni nesil savunma gerektirdiğini söyleyen Dr. Koç, “Siber güvenlik daima öncelikli alanımız olacak. Yapay zekânın en önemli özelliği arama motorlarındaki arama özelliği. Ama bu arama özelliğinin nasıl bir algoritması olduğunu şirket dışında kimse bilmiyor. Kapalı kutu dediğimiz bir algolaritma var. Arama motorunda arama yapıldığı zaman karşımıza bugün başka, yarın başka şeyler çıkabilir. Yapay zekâ etik, güvenilir ve sorgulanabilir olmalıdır. Bu nedenle biz de yapay zekâ stratejileri kurulumunda güvenilir damgası alınmasını hedefliyoruz. Türkiye’de yapılan yapay zekâ algoritmaları yanında bir TSE damgası gibi güvenilir yapay zeka damgası getiriyoruz. Öncelikle insanlarımızın bu teknolojiye güvenmesi lazım. Teknolojiye güvenmediğiniz takdirde teknolojiyi kullanmayı reddediyorsunuz. Ancak yapay zekâ, biz ona güvendiğimiz takdirde gelecekte en fazla kullanılan teknolojilerden birisi olacak” dedi.
“En fazla dijital sağlık verisi Türkiye’de”
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin “Türk Beyin Projesi” ve “Sayısal Göz Projesi” hakkında bilgi veren Dr. Koç, “Dijital Dönüşüm Ofisi olarak, kamudaki verilerin derlenmesini sağlamak için projeler gerçekleştiriyoruz. Bu projelerden en önemlisi Türk Beyin Projesi. Dünyada en fazla dijital sağlık verisi Türkiye’de üretiliyor. OECD ülkelerinde her bin kişiye ortalama 52 MR çekiliyor. Türkiye’de her bin kişiye yılda 119 MR çekiliyor. Yani OECD ortalamasının iki katından fazla sağlık verisi üretiyoruz. Bu, bizim için bir değer çünkü günümüzde veri, dünya ekonomisine yön veren petrol kadar değerli. Biz de Türkiye’de beyin MR’larını kişisel verilerden arındırarak bir karar destek sistemi oluşturduk. Buna da ‘Türk Beyin Projesi’ ismini verdik. Şu anda bu sistem Gazi Üniversitesinde canlı ortamda herhangi bir beyin MR’ında beş ile on saniye arasında herhangi bir radyolog görmeden anomali olup olmadığını söylüyor. Ama sonuçta kararı doktor veriyor. Şunu unutmamalıyız yapay zekâ doktorların yerine geçmeyecek. Yapay zekâ bizim işlerimizi kolaylaştırıcı bir karar destek sistemidir. Bu alanda yapılmış ilk projelerden birisidir. Bir başka projemiz olan Sayısal Göz Projesi de sadece beyne değil vücuttaki diğer organlara bakabilen yapay zekâ temelli bir dijital göz projesidir. Bununla birlikte karaciğerde, covid testlerinde, mamografide çalışmaya başladık. Gençlerinize diyoruz ki eğer siz sağlık alanında yapay zekâyla çalışmak istiyorsanız kapımız sonuna kadar açık. Çünkü çok verimiz var” diye konuştu
Türkiye’de bir ilk
Türkiye’nin yüksek teknolojiye dayalı ürünleri üreten bir ülke olduğunu ifade eden Dr. Koç, “Dijital Dönüşüm Ofisi olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Siber güvenlik genç yaşta başlar diyerek Türkiye’nin ilk Siber Güvenlik Meslek Lisesini İstanbul Teknopark’ta açtık. Bu liseye girecek 30 çocuğumuza önce İngilizce eğitimi verdik. Daha sonra siber güvenlik alanında bir meslekleri olması için gerekli eğitimleri vermeye başladık. Bunun dışında 81 ilde 81 siber kahraman yetiştiriyoruz. Artık hacker demiyoruz çünkü siz, bizim için dijital vatanımızı koruyacak birer kahramansınız” dedi.
Bugünden atılacak adımların yarının dünyasında teknoloji üreten güç olmak için çok değerli olduğunu ifade eden Dr. Koç, “Gelecek, dijital teknolojiler ve bu teknolojilerin oluşturacağı dönüşümdür. Kısacası gelecek, dijital dönüşümdür. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak temel hedefimiz bu dönüşümü sürdürülebilir kılmak ve ülkemizin rekabet gücünü artırmak. Bunu da siz değerli gençlerimizle beraber yapacağız. Gelecek hepimizin dijital geleceği. Gelin hep beraber dijital geleceğimizi inşa edelim” dedi.
Sunum sonunda Dr. Ali Taha Koç’a EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, tarafından “Teşekkür Plaketi” verildi.