Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) altıncısını bu yıl düzenlediği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nda tema “demokrasi ve özgürlük” oldu. Portre dalında yarışmaya katılacak karikatüristler ise Cüneyt Arkın’ı çizecek. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’yle birlikte yarışmanın detaylarını açıklayarak başvuru sürecini başlatan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur,“Her geçen gün geriye gittiğimiz demokrasi ve özgürlüklerle ilgili bir konu seçtik. Ülkemizin en önemli ihtiyacı demokrasi ve adalet” diye konuştu.Dezenformasyonla mücadele olarak bilinen düzenlemenin yasalaştığına dikkat çeken Dilek Gappi ise“Bu nedenle yarışmamızın anlamı çok daha büyük” dedi.
Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) altıncısını düzenlediği
Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nda heyecan başladı. Yarışmanın bu yılki teması “demokrasi ve özgürlük” olarak belirlenirken, portre dalında verilen Mustafa Bora Özel Ödülü’nün konusu ise “Cüneyt Arkın” oldu. Usta karikatürist Eflatun Nuri’nin anısına her yıl düzenlenen Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nda başvuru süreci, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yer alan Uluslararası Basın Merkezi’nde yapılan basın toplantısıyla başlatıldı.Yarışmanın detaylarını Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappiile Yarışma Koordinatörü, KarikatüristSadık Pala’nın açıkladığı toplantıyaİzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin yönetim kurulu üyeleri ile basın mensupları katıldı.
Batur: Daha çok katılım bekliyoruz
Organizasyonu her yıl geleneksel olarak İzmir Gazeteciler Cemiyeti’yle birlikte düzenlemekten gurur duyduklarını söyleyen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, yarışma teması olarak 2017’de “İfade ve Basın Özgürlüğü”, 2018’de “Kentler ve Umutlar”, 2019’da “Şiddet”, 2020’de “Kovid-19 Pandemi” ve 2021 yılında “İklim ve Çevre” konularının seçildiğine işaret eti. Batur, şöyle devam etti: “Bu yıl ise gitgide erozyona uğrayan, her geçen gün geriye gittiğimiz demokrasi ve özgürlüklerle ilgili bir konu seçtik. Ülkemizin en önemli ihtiyacı olan demokrasinin, adaletin tecil etmediği dönemler yaşıyoruz maalesef. İşte sansür yasası gerçekleştirildi. Hele bir 29. madde var ki, insanların özgürlüğünü, eleştirisini ortadan kaldıracak. Bu yasa Anayasa Mahkemesi’ne gidecek. Umudumuz ve beklentimiz o ki, bu yasa iptal edilsin. Zaten özgürlüklerin her geçen gün kısıtlandığı bir ülkede yaşıyoruz. Demokrasi, adalet ve hukuk anlayışı zaten sekteye uğradı. Ama umudumuzu kaybetmeden mücadelemize devam edeceğiz.”
Karikatür Müzesi müjdesi
Düzenlenen 5 yarışmaya toplam 922 karikatüristin 2 bin 162 eserle katıldığını ve bugüne kadar 56 eserin ödüle layık görüldüğünü söyleyen Batur, “Bunlar çok önemli rakamlar. 6. yarışmamıza ise bir önceki yıldan çok daha fazla katılımcı bekliyoruz. Artık ülke sınırlarını zorlayacak şekilde bir katılım gerçekleşiyor. Bu da yapılan çalışmanın ne kadar doğru yönetildiğinin bir kanıtı. Bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” dedi. Başkan Batur toplantıda Konak Belediyesi’nin Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne taşınan Karikatür Müzesi’nin 19 Ekim’de açılacağını da müjdeledi. “Müzemizi yeni yerinde ve çok güzel bir mekân düzenlemesiyle karikatür severlerin hizmetine açıyoruz” dedi.
Gappi: Bu yıl anlamı çok daha büyük
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappide “dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen Basın Kanunu’nda düzenleme yapmaya yönelik yasa tasarısının kabul edildiğine dikkat çekerek, “Bu nedenle yarışmamızın anlamı çok daha büyük. Eserler de bu konuya çok güzel dikkat çekecektir ve hepimizi bir kez daha düşünmeye sevk edecektir” diye konuştu. Yarışmanın ulusal boyutta çok ilgi gören, önemli bir konuma geldiğini, çizer dünyasında farklı bir yer edindiğini söyleyen Gappi, “Eminim bu yıl da çok güzel bir yarışma olacak. Yarışmaya emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu yarışmamızı yaşatmak ve daha ileriye götürmek hepimizin görevi olmalı” dedi.
Pala: Uluslararası boyuta taşımak istiyoruz
Yarışmanın Türkiye’de isim yapan çok önemli yarışmalar arasında girdiğini belirten Yarışma Koordinatörü, Karikatürist Sadık Pala ise organizasyonu uluslararası boyuta taşımak istediklerini ifade etti. Başkan Batur ve Dilek Gappi ile yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Pala, bu yıl jüri üyeleri arasında usta çizer Meral Onat’ın da yer aldığına işaret ederek, “Kadın bir çizerin de aramızda olmasını arzu ediyorduk. Daha önce de usta isimleri ağırladık” dedi.
Eser gönderiminde son tarih 12 Aralık
6. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması profesyonel ya da amatör her yaştan çizere açık. Çizerler yarışmaya her iki dalda en fazla üç eserler katılabiliyor. Bu yıl sanatçıların eserlerini gönderebileceği son tarih 12 Aralık olarak belirlendi. Katılımcıların bu tarihe kadar A4 boyutunda olacak eserlerini eflatunnuriyarişma@gmail.com e-posta adresine göndermeleri gerekiyor.Yarışmacıların, karikatürlerini yollarken ad ve soyadları ile açık mektup adresi, telefon numarası ve e-posta adreslerini yazmaları isteniyor. Çizim tekniği serbest olan karikatürler daha önce başka bir yarışmaya katılmış olabiliyor ancak ödül almamış olması şartı aranıyor.
Ödül töreni yine 10 Ocak’ta
Jüri değerlendirmesinin ardından dereceye giren eserler 19 Aralık 2022’de açıklanacak. Yarışmanın ödül töreni de Çalışan Gazeteciler Günü olan 10 Ocak’ta yapılacak.Yarışmada dereceye girenlere plaketlerin yanı sıra para ödülleri de verilecek. Bu yıl birincilik ödülü 10 bin TL, ikincilik ödülü 7 bin TL, üçüncülük ödülü ise 5 bin TL olarak belirlendi. Konak Belediyesi Özel Ödülü 2 bin TL, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü ise 1500 TL olacak. Üç yarışmacıya da 2 bin TL başarı ödülü verilecek. Jüri Özel Ödülü ile Mustafa Bora Portre Ödülü’nü kazanan yarışmacılar ise 1500 TL ödül alacak. Ödüllerden biri de ulusal veya yerel gazetelerde yayımlanmış konuyla bağlantılı karikatüre verilecek. Yarışma karikatürlerinden seçilen eserler belirlenen sanat galerilerinde sergilenecek.