Ekonomi

Ege Bölgesi'ndeki işverenlerin işe alım beklentisi yüzde 11 oldu

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırmasına göre Türk işverenler, yüzde +30'luk Net İstihdam Görünümü ile 2022'nin ilk çeyreğine yönelik olumlu istihdam beklentisi içinde. Türkiye'deki 7 bölgenin tümünden işverenlerin işe alım beklentilerinin yer aldığı araştırmada Ege Bölgesi'nde işe alım beklentisinin bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde -13 puan gerilediği görülüyor.

Abone Ol

Türk işverenlerin 2022'nin ilk çeyreğine yönelik olarak güçlü işe alım beklentilerine sahip olduğunu ortaya koyan ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre Ege Bölgesi'ndeki işe alım beklentisi 2022 yılının ilk çeyreği için bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde -13 puan düşüşle yüzde +11 oldu. Böylelikle Ege Bölgesi işverenleri Türkiye'deki 7 bölge içerisinde en zayıf istihdam iklimini bildiren işverenler oldu. İşverenlerin işe alım beklentilerini bildirdikleri araştırmada bir önceki çeyreğe göre büyük bir artış göstererek yüzde +48 Net İstihdam Görünümü bildiren Karadeniz Bölgesi işverenleri, bölgeler arası iyimserlik liderliğini üstlendi.
 
Araştırmada Türkiye genelinde Net İstihdam Görünümü ise yüzde +%30 olarak ölçülürken ve bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 15 puan, bir yıl önce aynı döneme kıyasla yüzde 27 puan yükselerek araştırmanın başladığı tarihten bu yana en olumlu görünüm seviyesini sergiledi. Türkiye'nin yedi bölgesinden 1.007 işverenin görüşlerine baş vurularak yapılan araştırmanın verilerine göre Türk işverenlerin yüzde 51'i 2022'nin ilk çeyreğinde istihdam artışı beklerken, yüzde 21'i azalma ve yüzde 26'sı ise değişiklik olmayacağını öngörüyor. Organizasyon büyüklükleri arasında en güçlü işe istihdam iklimi ise (+%37) 250'den fazla çalışanı olan şirketler tarafından bildirildi.
 
ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye'nin 2022 ilk çeyrek istihdam görünümü hakkında şunları söyledi: “Araştırmamızın sonuçları, anketimize katılmış olan sektörler, şirket ölçekleri ve bölgelerin tamamında 2022'nin ilk çeyreği için olumlu istihdam beklentisi öngörüyor. Bununla birlikte anketimiz; ekim, kasım aylarında yapılmış araştırmaların aralık ayı raporlamalarını içermekte olup bu dönemin sosyoekonomik değişimlerinin etkisini yansıtmaktadır. Araştırmamızda ölçülen yüzde +30 Net İstihdam Görünümü Bilişim, Teknoloji, Telekomünikasyon, İletişim ve Medya sektörlerinin yanı sıra ihracata dayalı üretim sektörlerinden gelen olumlu beklentileri yansıtıyor.”  
 
Üretim sektörü olumlu görünümüyle öne çıktı
İstihdama Genel Bakış Araştırması kapsamında işverenlerin görüşlerine yer verilen 11 sektörün tamamı, yeni yıla işe alımı artırma planlarıyla giriyor. En hızlı toparlanmanın +%41 Net İstihdam Görünümü ile Üretim sektöründe olması bekleniyor. Diğer Endüstri (+%37), Bankacılık, Finans, Sigortacılık ve Gayrimenkul (+%36), Kâr Amacı Gütmeyen Sektörler (+%33) ve Diğer Hizmetler (+%30) sektörel kıyaslamada öne çıkan diğer sektörler olarak sıralanıyor:

  • Bankacılık, Finans, Sigortacılık ve Gayrimenkul: %+36
  • İnşaat: +%14
  • Eğitim, Sağlık, Sosyal İşler ve Kamu: +%28
  • BT, Teknoloji, İletişim ve Medya: +%29
  • Üretim: +%41
  • Kâr Amacı Gütmeyen: +%33
  • Birincil Üretim: +%24
  • Restoran ve Oteller: +%13
  • Toptan ve Perakende Ticaret: +%19
  • Diğer Hizmetler: +%30
  • Diğer Endüstri: +%37

 
 
Editöre Notlar:
 
Türkiye'nin bölgelerinde işe alım beklentileri
Karadeniz: +%48
İç Anadolu: +%42
Güneydoğu Anadolu: +%37
Marmara: +%26
Akdeniz: +%24
Doğu Anadolu: +%23
Ege: +%11
 
2021 dördüncü çeyrekten bu yana en fazla artış sergileyen sektörler
1. Diğer Endüstri: +%37
2. Kar Amacı Gütmeyen: +%33
3. BT, Teknoloji, İletişim ve Medya: +%29
4. Üretim: +%19
5. Eğitim, Sağlık, Sosyal İşler ve Kamu: +%17