ESİAD Sürdürülebilirlik, Çevre ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Üyesi, Gündoğdu Çevre Mühendisliği Genel Müdürü, Çevre Yüksek Mühendisi Dr. Vildan Gündoğdu “Yeşil Mutabakata Uyum-Genel Çerçeve” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Moderatörlüğünü ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve ESİAD Sürdürülebilirlik, Çevre ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkanı Süleyman Hançerli’nin yaptığı oturumda ise Philip Morris Türkiye’den Suat Kurbolat, Maxion İnci Jant San. A.Ş’den Seda Tulga ve Sezgin Süzme, Sepiciler Deri San. ve Tic. A.Ş’den Filiz Ünsal yeşil mutabakata uyumda kurumlarındaki iyi uygulama örneklerini anlattılar.
Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, iş dünyası olarak pandeminin olumsuz yansımaları sürerken Rusya Ukrayna savaşı ile yeni bir sorun dalgası ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Bu savaş ile beraber enerji ve ticaret savaşlarına hammadde savaşlarının eklendiğine tanık olduklarını ifade eden Karabağlı, “Bu üç mücadele alanına bir dördüncü unsur daha eklenecek gibi görünüyor, o da yeşil mutabakata uyum savaşları” dedi.
Karbon ayak izinin küçültülmesi ve iklim değişikliği ile mücadelenin son derece önemli konular olduğunu vurgulayan Karabağlı, “İnsanlık adına, gelecek nesiller adına, dünyamız için bunu başarmak durumundayız. Devletler, kıtalar bu konuda önlemler almaya çalışıyorlar. Biz de bir takım adımlar atıyoruz, yakın zamanda bir eylem planı açıklandı. Bunları geliştirmek ve süreci hızlandırmak mecburiyetindeyiz” dedi.
Bu süreçte iyi uygulama örnekleriyle tecrübe aktarımını değerli bulduklarını söyleyen Karabağlı, “Bu toplantı serisi ile AB Yeşil Mutabakatı’na uyum noktasında başarılı örnekleri görmek, tecrübeleri dinlemek, bu süreçte yapılan hatalar varsa onları dinlemek istedik” diye konuştu.
GÜNDOĞDU: “1 Ocak 2023’de SKDM başlıyor”
Küresel ısınmanın önüne geçme noktasında erteleme şansının kalmadığını ve AB Yeşil Mutabakatı’nın bu kapsamda açıklandığını söyleyen Çevre Yüksek Mühendisi Dr. Vildan Gündoğdu, iklim krizinde dünyanın karşı karşıya kaldığı durumu rakamlarla anlattı. Gündoğdu, “Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ilk etapta 3 yıl süreyle mali yükümlülük getirmeyen, bir geçiş beyanı dönemi ile başlıyor. 3 yıldan sonra mali yükümlülükler başlayacak” diye konuştu.
İyi örnek uygulamaları anlatımına geçilmeden önce bir değerlendirme yapan toplantı moderatörü ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve ESİAD Sürdürülebilirlik, Çevre ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkanı Süleyman Hançerli, iyi uygulamaları duyma ihtiyacı olduğunu düşündüklerini söyledi. Bu seri ile doğru örnekleri ve projeleri dinleyeceklerini söyleyen Hançerli, “Ödüllü projeleri üyelerimiz ile paylaşmak istedik. Önümüzdeki süreçte başka alanlarda bu serimiz sürecek.” dedi.
KURTBOLAT: “Philip Morris 2025’de karbon nötr”
Philip Morris Türkiye’den Suat Kurbolat, Philip Morris bünyesinde uyguladıkları Karbon Nötr Projesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Sürdürülebilirlik kavramının kurum ve kuruluşlar için bir sorumluluk haline gelmesi gerektiğini ifade eden Kurbolat, “Global bir firma olarak bu konuda sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Bu konuda sürdürülebilirlik için ekonomik ve çevresel yaklaşımlarımıza sosyal sorumluluk bilinci içerisinde devam ediyoruz ve edeceğiz. 2025 yılında Philip Morris olarak tüm dünyadaki fabrikalarımızda karbon nötr olmayı hedefliyoruz” dedi.
TULGA: ”Karbon nötr için tavizsiz uygulamalar şart”
Maxion İnci Jant San. A.Ş.’den Seda Tulga bu süreçte dünyanın geç adım attığını söyleyerek bundan sonra yeşil mutabakat-karbon nötr konusunda insanlık olarak tavizsiz uygulamalar ile yürümek zorunda olunduğunu söyledi. Otomotiv sektörünün içten yanmalı motordan elektrikli araçlara geçiş sürecinin etkilerini anlatan Tulga, “Küresel otomobil satışları pandemide yüzde 16’lık bir düşüş yaşadı, ancak elektrikli araç satışlarında trend yukarı yönlü. Mevcut politikaların elektrikli araçları desteklenmesi ile elektrikli otomobil satışları yüzde 4’lük bir pazar payına ulaştı” dedi.
Sürdürülebilirlik ve AB Yeşil Mutabakatı konusunda yol haritasını anlatan Tulga, “2035 yılında yüzde 70 karbon salınımını azaltmayı hedefliyoruz” dedi.
İyi uygulamalar olarak farklı alanlarda projeler geliştirdiklerini söyleyen Tulga, “İş’te Eşit Kadın Sertifikası sahibiyiz. Su Kaşifi Projesi gibi farklı farklı projeler uyguluyoruz” diye konuştu.
ÜNSAL: “Enerji verimliliği önceliğimiz”
Sepiciler Deri San. Ve Tic. A. Ş’den Sürdürülebilirlik Yöneticisi Filiz Ünsal ise dördüncü kuşak temsilcilerin yönettiği ve dericilik sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak 2025 yılına kadar karbon nötr tabakhane olmayı hedeflediklerini söyledi.
Kurum kültürünün bu mantıkla oluşturulduğunu söyleyen Ünsal, “Bu bizim bundan sonraki çalışmalarımız için ilham verdi. Kendi tesisimizde Çevre Kanunu çıkmadan sularımızı arıtmak için 1979 yılında arıtma tesisi kurmuş bir firmayız, bu anlamda mevzuatın önünde gitmekten mutluyuz” dedi. Üniversite ile sürekli ilişki içinde olduklarını söyleyen Ünsal, “Atık yönetimi konusunda son derece hassasız, arıtma çamurumuz için TUBİTAK ile çalıştık ve kompost haline getirdik. 2023 yılında da çatımıza GES kurmayı hedefliyoruz, tüm enerjimizi yeşil enerji haline getireceğiz” dedi. Siemens’in fabrikada yaptığı araştırma çerçevesinde tüm tesisi yenilediklerini belirten Ünsal, “Doğalgazdan yüzde 40, elektrik enerjisinden yüzde 15 tasarruf ettik. Enerji izleme sistemini de hayata geçirdik” diye konuştu.