Güncel

İl Emniyet Müdürlüğü "Kaza analiz ekibi" kurdu

İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsagulu, Radyo Trafik İzmir’de İzmir trafiğine yönelik önemli açıklamalar yaptı.

Abone Ol

İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsagulu, Radyo Trafik İzmir’de “Ulaşıma Dair” programına konuk oldu. Radyo Trafik İzmir Yayın Sorumlusu Esra Balkanlı’nın sorularını yanıtlayan Özsagulu çarpıcı açıklamalarda bulunurken, Türkiye’de ilk kez İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü bünyesinde “Kaza Analiz Ekibi” kurduklarını söyledi. İzmir’de motosiklet kullanımının oldukça fazla olduğuna da vurgu yapan Şamil Özsagulu, buna bağlı olarak da motosikletlilerin karıştığı ölümlü ve yaralanmalı kazaların oranının yaklaşık yüzde 50 olduğunu söyledi, bu oranın azaltılması için ellerinden geleni yaptıklarını anlattı.

“KAZA ANALİZ EKİBİ MEYDANA GELEN KAZALARIN TÜM DETAYLARINI İNCELİYOR”

2021'in son çeyreğinde Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü bünyesinde 'Kaza Analiz Ekibi' kurduklarını belirten Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Özsagulu, “İlimizde meydana gelen trafik kazalarının tüm detaylarını inceliyoruz. Kazaya sebebiyet veren ihlaller, kazaların oluş şekli ve saati gibi analizler sonucunda ortaya çıkan veriler doğrultusunda denetim planlarımızı yapıyoruz. Tüm denetimlerimizi anlamlandırmaya çalışıyoruz. Üniversitelerle de işbirliği içindeyiz. Hem trafiğin farkındalığını artırmak, hem de teknik anlamda farklı projeler yürütüyoruz.” dedi.

“ANALİZLER DOĞRULTUSUNDA DENETİMLERİMİZİ ARTIRIYORUZ”

Şamil Özsagulu, il merkezinde tespit ettikleri, Anadolu Caddesi Serinkuyu Kavşağı, Yeşillik Caddesi, Gazi Bulvarı, Şair Eşref Bulvarı, Mürselpaşa Bulvarı gibi yaklaşık 11 noktanın kaza kara noktası olarak ön plana çıktığını, bu noktalarda 2021 yılında yaralanmalı ve ölümlü kazaların sıklıkla görüldüğünü bildirdi. Özsagulu, kaza analiz ekibinin raporuna göre bu bölgelerde denetimleri artırtıklarını kaydetti.

ÖLÜMLÜ-YARALANMALI KAZALARIN YÜZDE 46’SINA MOTOSİKLETLİLER KARIŞTI

2022'nin ilk 5 ayında polis sorumluluk bölgesinde 4 bin 257 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldiğini hatırlatan İl Emniyet Müdür Yardımcısı, “Bu kazaların yüzde 46'sına motosikletliler, yüzde 22'sine yayalar karıştı. Buna yönelik önlemlerimizi alıyoruz. Geçen yıla oranla ölümlü trafik kazalarında yüzde 20'lik bir düşüş oldu. Hedeflediğimiz noktada değiliz ama iyi bir yerdeyiz. Bunun artarak sürmesini diliyoruz.” açıklamasını yaptı.

ANKARA’DA 35, İSTANBUL’DA 11, İZMİR’DE 5 ARAÇTAN BİRİ MOTOSİKLET

Özsagulu, İzmir'de motosiklet kullanımının çok fazla olduğuna dikkati çekerek, “3 büyük şehri kıyasladığımızda; Ankara'da 35 araçtan, İstanbul'da 11 araçtan biri motosikletliyken, İzmirimizde 5 araçtan biri motosiklet. Mevcut yaralanmalı ve ölümlü kazaların neredeyse yarısına motosikletliler karışıyor. Önlem almazsak sonuçlar daha dramatik olabilir. Buna yönelik önlemleri almalıyız. Şehrimizin geometrik yapısı motosiklet ve bisiklet kullanımına çok uygun. Kazalarda sadece motosiklet sürücüleri hatalı değil. Bazı sürücüler motosikletlileri normal bir araç olarak görmüyor. Diğer sürücülerin motosikletin araç olduğunu kabul etmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“İZMİR’DE KAYITLI 300 BİN MOTOSİKLET VAR, 250 BİN MOTOSİKLET DENETLENDİ”

Motosikletlilerin İzmir'de kask takma oranının yüzde 95 olduğunu ancak bu oranın yüzde 100’e çıkmasını hedeflediklerini söyleyen Şamil Özsagulu, “İzmir’de kayıtlı 300 bin motosiklet var, denetlediğimiz motosiklet sayısı ise son 5 ayda 250 bin... Denetimlerimiz artarak devam edecek, motosikletlilerin karıştığı ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısını ciddi oranda azaltmayı arzuluyoruz.” dedi.

“MOTOSİKLETLİ KURYELERİ EĞİTİME TABİ TUTACAĞIZ”

İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsagulu, motosikletli kuryeleri çalıştıran büyük şirketlerle temas halinde olduklarını belirterek, “İlerleyen dönemde kuryeleri belli dönemlerde eğitime tabi tutmayı planlıyoruz. Pandemi öncesi motosikletli kuryelere bu kadar talep yoktu. Yeni olan bu alan çok hızlı gelişiyor. Motosikletli kuryelerin ciddi bir eğitimden geçirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“YAYALARIN KARIŞTIĞI ÖLÜMLÜ/YARALANMALI KAZA ORANI YÜZDE 22”

Şamil Özsagulu, yayaların karıştığı ölümlü ve yaralanmalı kaza oranının da yüksek olduğuna vurgu yaptı. Özsagulu, “Kaza analiz ekibimiz, yayaların karıştığı kazaların merkezi yerlerin dışında daha çok olduğunu gördü. Trafik polislerimizin görünür olduğu yerlerde kazaların azaldığını tespit ettik. Vatandaşlarımızın polisin olmadığı yerlerde de kurallara uyması gerekiyor. Yüzde 22 olan yaralanmalı ve ölümlü yaya kazalarımızda da tamamen yayalar kusurlu diyemiyoruz. Yayaların yaya geçitlerini kullanma zorunluluğu var. Yayalara da ceza kesiyoruz ve bu konuda herhangi bir esneklik göstermiyoruz.” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’DE İLK VE TEK: BEYAZ KIRLANGIÇLAR

Bisiklet kullanımının İl Emniyet Müdürlüğü olarak çok önemli bir noktada olduğunun altını çizen Özsagulu, “Türkiye’de yalnızca İzmir’de bulunan ‘Beyaz Kırlangıçlar’ adı altında bisikletli timlerimiz mevcut. Bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullananlar, bisiklet yollarının ihlal edildiğine yönelik şikayetleri var. Ekiplerimiz bununla mücadele ediyor. Beyaz Kırlangıçlar göreve başladıktan sonra bisiklet yollarını sadece bisikletlilerin kullanmasını sağladık. İl Emniyet Müdürlüğümüzün talimatıyla bisiklet timlerimizi artıracağız. Bisikleti ulaşım aracı olarak kullanan vatandaşlarımız artıyor, bu bizi mutlu ediyor. Bisiklet yolu olan her yerde Beyaz Kırlangıçlar görev yapacak.” şeklinde konuştu.

“MİNİ PEDAL” PROJESİ

Şamil Özsagulu, emniyet birimlerinin verdiği trafik eğitimleri hakkında ise şunları söyledi: “Bisiklet timlerimiz aynı zamanda Bostanlı'daki trafik eğitim parkımızda, çocuklarımıza eğitim veriyor. 18 farklı okulda 675 öğrencimiz eğitime tabi tutuldu. ‘Mini Pedal’ projemizle de pilot bölge olarak seçilen bazı okullarda, çocuklarımıza bisiklet kullanımını öğretip, trafikte dikkatli olmaları gereken hususları anlatıyoruz. Veliler ve eğitimcilerden olumlu dönüşler aldık. Çocuklarımız, trafik kültürünün oluşturulmasında çok önemli bir nokta. 263 servis sürücüsüne, 32 bin öğrencimize, 19 bin bin sürücüye, toplamda ise 60 bin vatandaşımıza eğitimler verdik. Öncelikli hedefimiz denetimden önce birçok sorunu çözebilmek. Ceza, bizim arzu ettiğimiz son nokta.”

“İZMİR’DE TRAFİĞE KAYITLI 1 MİLYON 600 BİN ARAÇ VAR, İLK 5 AYDA 1 MİLYON 700 BİN ARAÇ DENETLENDİ”

Sahada görünür olmaya başladıklarını dile getiren Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı, “Şerit disiplinini sağlamak suretiyle trafik akışını en üst seviyeye çıkardık. Konak bölgesinde yaptığımız parklanma denetimleri de olumlu sonuçlar getirdi. Denetleme görevlerimizle, trafik kazalarında ölüm ve yaralanma oranının azaltılmasını hedefliyoruz. İlimizde kayıtlı 1 milyon 600 bin araç var. 2022 yılının ilk 5 ayında 1 milyon 733 bin aracı kontrol etmişiz. İzmir'de her araç neredeyse bir defa kontrol edildi. Bu denetim esnasında yazdığımız cezaları dile getirmek istemiyorum. Genel itibarıyla 610 bin cezai işlem uyguladık ama ceza ile ön plana çıkmak istemiyoruz. Öncelikli hedefimiz ceza değil, denetlemektir. Asli amacımız trafik kazalarını en aza indirebilmektir. Vatandaşlarımız çok anlayışlı, İzmirlilere çok teşekkür ediyoruz. Sizlerin de desteğiyle trafikte yaşanacak olumsuzlukları ceza ve denetimden önce halledebilmeyi hedefliyoruz.” yorumunu yaptı.

MİTHATPAŞA CADDESİ’NDEKİ TEK YÖN UYGULAMASI DEVAM EDECEK Mİ?

Korsan servisler konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını, 2021-2022 eğitim dönemi içerisinde 571 araca gerekli yasal işlem tatbik edildiğini, ikiz plaka konusunda adli işlemler yaptıklarını, ağır tonajlı araçların denetimlerine de ağırlık verdiklerini belirten Şamil Özsagulu, 20 Mayıs’ta Mithatpaşa Caddesi’nde başlatılan tek yön uygulaması hakkında da önemli ifadeler kullandı: “Mithatpaşa Caddesi'nin sahil hattına paralel kısmı 7 kilometrelik bir alan. Bir buçuk kilometrelik alanda sahada 3 aylık bir çalışma yaptık. Konak yönüne saatte yaklaşık 400 aracın geçtiğini gördük. Tek yöne çevirdikten sonra alışma sürecinde belli noktalarda yoğunluk oluştu. Son zamanlarda bu yoğunluk azalmaya başladı. Tek yön uygulamasından sonra Depo Kavşağı ile Küçükyalı Kavşağı arasında Mithatpaşa Caddesi'ni kullanan araç sayısı 2 katına çıktı. Bölgeden saatte ortalama 750 araç geçiyor. Trafik anlamında süreç iyi gidiyor, olumlu sonuçlar alıyoruz. Mithatpaşa Caddesi'ndeki tek yön uygulaması sürecek, yapacağımız gözlemlere göre yeni kavşaklar oluşturabilir, bazı sokaklarda da yön değişikliğine gidebiliriz.”

İZMİR TRAFİĞİNE YÖNELİK SORULARI YANITLADI

Radyo Trafik İzmir dinleyicilerinden gelen soruları da yanıtlayan Şamil Özsagulu, Altınyol-Anadolu Caddesi'nde sabah ve akşam saatlerinde uygulanan ilave şerit ile ilgili olumlu sonuçlar aldıklarını, eleştirilere neden olan işaretçiler konusunda daha sağlıklı işaretler kullanılması anlamında alternatif çalışmalar olduğunu belirtti. Özsagulu, İkiçeşmelik'te spotçuların olduğu bölgede parklanma ihlalinin olduğunu gördüklerini, denetimlerle yakın zamanda olumlu dönüşler aldıklarını ifade ederek, sıklıkla talep edilen Elektronik Denetleme Sistemi konusunda EDS komisyonunun çalışmalarını sürdüğünü, bürokratik sürecin devam ettiğini, sonuçlanmış bir durumun olmadığını söyledi.

WHATSAPP İHBAR HATTI KURULACAK

İl Emniyet Müdür Yardımcısı Özsagulu ayrıca trafik ihlallerinin bildirilmesi için WhatsApp ihbar hattı kurulması için çalışmalarının olduğunu bildirdi. Korsan otoparkçılar konusunda hassas olduklarını, birçok kişiye işlemler uyguladıklarını anlatan Özsagulu, vatandaşlardan korsan otoparkçılar hakkındaki şikayetlerini 112'ye iletmelerini istedi. Şamil Özsagulu sözlerini, “Trafik düzenlemesiyle alakalı ciddi bir emek sarf ediyoruz, vatandaşlarımız kurallara, levhalara uysunlar ki, biz enerjimizi kazaların azaltılmasına yönelik harcayalım. Özellikle park ile alakalı konularda bize yardımcı olsunlar.” ifadeleriyle tamamladı.