Ekonomi

Kadınlara ilham veren Girişimcilik Zirvesi

Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED), Global Girişimcilik haftası kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Üniversitesi YÜKAM paydaşlığında İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD)’ın organizasyonuyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Girişimcilik Zirvesi düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Şair ve Yazar Ataol Behramoğlu’da görüşlerini paylaşırken, Zirve’nin oturumlarında kadınlar girişimcilik öykülerini anlatarak, ilham kaynaklarını açıkladılar.

Abone Ol

Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve kadın girişimciliğinin artmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Zirve’ye GİFED Üyesi Türkiye’nin farklı illerinden İş Kadınları Dernekleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kadın Girişimci Derneği üyeleri katıldı.

Kadınların ekonomiye katılımı yeteriz

Zirvenin açılışında konuşan GİFED Başkanı Huriye Serter, her açıdan son derece çalkantılı bir yılı geride bıraktıklarına dikkat çekerek, “Dünya ekonomisi eş zamanlı olarak Kovid-19, enflasyon, savaşlar ve dolayısıyla pek çok belirsizlikle karşı karşıya. Ülkemiz toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde 146 ülke arasında 124. sırada yer alıyor. Türkiye’de kadın girişimci oranı yüzde 13 seviyesinde. 1 milyon 330 bin girişimci var ama bunların sadece 190 bini kadın girişimci. Kadınların erkekler kadar girişimcilik potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz. Yapılan araştırmalar, kadınların yüzde 40’ı; erkeklerin yüzde 45’i girişimciliğe olumlu baktığını gösteriyor. Fakat ne yazık ki kadınların bu durumu gerçek hayata yansımıyor. Kadın istihdamında da durum aynı. Kadınların ekonomiye katılımı son derece yetersiz” dedi.

Kadın ve erkeklerle birlikte zenginleşiriz

Kadın ve erkeğin toplumda, ekonomide eşit koşulda var olması halinde Türkiye’nin yüzde 30 daha fazla zengin olacağını ve daha fazla kalkınacağına işaret eden Serter, “Kadın girişimciliği ve istihdamı, tüm toplumumuz için gerekli ve çok önemli. Kadın girişimcilerin, girişim yatırımlarından aldığı pay istediğimiz seviyede değil. Araştırmalar kadınlar tarafından yönetilen işletmelerin hikayelerinin diğer kadınlar için olumlu etkiler yarattığını gösteriyor. Bugün programımızda ilham veren kadınlar var. Ne yapacaksak hep birlikte yapacağız, tek başımıza başaramayacağımızı biliyoruz. Empati kurabilecek erkeklere ihtiyaç var. Girişimcilik Zirvesi’nin bu yıl ilkini gerçekleştiriyoruz her yıl farklı şehirlerde sürdürülebilir olmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Geldiğimiz tablo üzüntü verici

İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, ise kadın girişimciliğinde ülkemiz nüfusuyla karşılaştırıldığında dünya sıralamasında ne yazık ki yüzde 8 buçuk oranıyla son sıralarda yer aldıklarını söyledi.  Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün biz kadınlara verdiği haklarla 1930’lu yıllarda örnek gösterilen ülke olduklarına dikkat çeken Kökkılınç, “Bugün geldiğimiz tablo üzüntü verici. Hepimize büyük görev düşüyor, kadın erkek çok çalışmamız gerekiyor” dedi.

Toplantının organizasyonunu gerçekleştiren İZİKAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin ise bugün burada, 8 derneğin kendi kentlerinde nasıl fark yarattıklarını ve nasıl başardıklarına şahit olacaklarını söyledi. Kadınların büyük potansiyele sahip olduklarını, bu potansiyelin ortaya çıkarılması için hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğine işaret eden Sezgin, GİFED üyesi dernekler olarak bu konuda mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Kadın başkanlar mücadelelerini anlattı

Zirvenin Anadolu Kıvılcımları adını taşıyan ilk oturumunun moderatörlüğünü Yönetim Danışmanı Kıvılcım Mert gerçekleştirirken oturumda GİFED bünyesindeki kadın derneklerinin başkanları nasıl derneklerini kurduklarını ve kadın girişimcilerin yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.

Kadınların yollarını açmaya hazırım

Zirve’de moderatörlüğünü Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Aylin Göztaş’ın yaptığı “Empatik Buluşmalar” oturumunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise empati kavramının hayatın anahtarlarından birin olduğuna dikkat çekerek, “Her şey vicdanla başlıyor. Eğer vicdanınızı diri tutabiliyorsanız yapacağınız ilk iş empati oluyor. Çünkü empati karşınızdakinin gözüyle kendisini görmek, değerlendirmek ve böylece bakış açınızı genişletmek anlamına geliyor. Karşınızdakini anlıyorsunuz. Merak ediyorsunuz, bilgi sahibi oluyorsunuz. Bu da sizi özgürleşmeye götürüyor. Kadınların vicdanı ve cesareti olmadan toplumdaki çürüme sona ermez. Biz Belediye Ana kavramını benimsedik. Biz şehrin anasıyız. Bu memleketi değiştirecek isek kadınlara çok iş düşüyor. Bende bu şehrin belediye anası olarak bu şehrin kadınlarının yollarını açmaya hazırım” dedi.

Vicdan ve ahlak kadınların yanında

Şair ve Yazar Ataol Behramoğlu da kadının hayranlık duyduğu bir olgu olduğunu belirterek, bazen erkek olarak kendisini zavallı gibi hissettiğinin söyledi. Sadece insanların dünyasında değil tüm canlı dünyasında da bunun böyle olduğunu anlatan Behramoğlu, “Kadının erkekle aynı haklara sahip olmadığı toplum gelişemez. Kadın olayı çok ciddi bir olay. Vicdan ve ahlak kadınların yanında kendini bir kadın gibi hisseder. Kadın haklarını sonsuza kadar savunmamız gerekiyor” diye konuştu.  

Kadın erkekten üstün
Arkeolog ve Tarihçi Levent Zeybek ise, kadının metalaştırılmadan üreten, var eden, kutsanmış, yaşamın döngüsünü sağlayan ve toplumun mihenk taşı olan tam bir tanrıça olduğunu vurguladı. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu’da kadının çok önemli bir yeri olduğunu belirten Zeybek, “Kadın ve erkek eşit değil, kadın erkekten üstündür” dedi.

Koleksiyoner Belkıs Aktürk’ün moderatörlüğünü yaptığı “İlham Veren Kadınlar”  oturumunda ise Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen başarılı girişimciler, kendi girişimcilik öykülerini,  başarıya giden yolda karşılaştıkları zorlukları anlattılar.