Bayramda beslenmeye dikkat! Bayramda beslenmeye dikkat!

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Uluslararası Kanserle Mücadele Örgütü (UICC)  tarafından belirlenen 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturuluyor. Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serra Kamer, Dünya Kanser Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleyerek hastalıkla ilgili farkındalık oluşturacaklarını söyledi. Prof. Dr. Serra Kamer, “4 Şubat Dünya Kanser Günü, kanser ile mücadele eden yüzlerce kurum, kuruluş, dernek ve örgütün bir araya gelerek oluşturduğu Uluslararası Kanserle Mücadele Örgütü (UICC) tarafından kanserle ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla oluşturulmuştur.  Her yıl 4 Şubat'ta, UICC'nin belirlediği ortak bir slogan çerçevesinde dünya genelinde örgüt üyesi tüm kurum ve kuruluşlar tarafından çok çeşitli etkinlikler yapılıyor.  Pandemi gölgesindeki ikinci 4 Şubat olan 2022’de Dünya Kanser Günü'nün sloganı ‘Close The Care Gap’ olarak belirlendi. Sağlıkta son iki yıldır hem koruyucu hem tedavi basamağında ‘Farkların Ortadan Kaldırılmasının’ ne kadar önemli olduğunu anladığımız bu günlerde kanser gibi kronik hastalıklarda tüm dünyada eşit korunma, bilgilenme ve tedavi olanaklarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz” dedi.

“Kanser önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır”

Prof. Dr. Serra Kamer, “ Her yıl dünyada 18 milyon kişi kanser tanısı almaktadır ve yine her yıl 10 milyona yakın kişi kanser nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Çağımızın hastalığı olarak da nitelendirilen kanser, tüm ölüm nedenleri arasında kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerin ardından ikinci sırada yer alıyor. Bir zamanlar zengin ülkelerin hastalığı olarak bilinen kanser artık tüm dünya ülkeleri için önemli bir sağlık sorunu haline geldi. Dünyadaki kanserlerin yüzde 70’i gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkıyor ve sağlık sistemlerindeki yetersizlikler ve sosyoekonomik nedenlerle kanserden ölümlerin çok büyük çoğunluğu da bu ülkelerde meydana geliyor” diye konuştu.

Kanserin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Serra Kamer, “Kanser, neden olduğu hastalık ve ölümlerin yanı sıra dünya ekonomisine de önemli bir maliyet yüklemektedir ve maalesef bu maliyetin çok büyük kısmı kanserin tedavisi için kullanılmaktadır. Oysa toplumdaki yaygın kanının aksine kanser önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır ve gerekli önlemler alındığında kanserlerin üçte biri önlenebilir durumdadır. Kanserin önlenmesi, tanısı ve tedavisi için ayrılan kaynaklar iyi kullanılırsa her yıl 3.7 milyon ölümün önüne geçebiliriz, kanserin neden olduğu ekonomik kayıpları da aşağıya çekebiliriz. Bunun da yolu öncelikle sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir yaşam ortamı, erken tanı ve başarısı kanıtlanmış uygun tıbbi tedaviden geçmektedir” dedi.

Çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturulacak

Hastalığa dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlikler düzenleyeceklerini vurgulayan Prof. Dr. Serra Kamer, “Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak pandemi gölgesindeki ikinci 4 Şubat’ta, ‘Close The Care Gap’ bilinci ve Psikiyatri Anabilim Dalı desteği ile  ‘Pandemide Kanser Hastalarında Kaygı’ çevrimiçi toplantısı düzenliyoruz. Ayrıca Uluslararası Kanserle Mücadele Örgütü’nün 4 Şubat Turuncu Farkındalık Günü, Ege Üniversitesi Kampüsümüzde İlimizin simgesi turuncu mandalinalarımız ve turuncu maskelerimizle Tıp Fakültesi öğrencile