DEÜ’de Türk Dış İlişkileri Masaya Yatırıldı DEÜ’de Türk Dış İlişkileri Masaya Yatırıldı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, 2023 yılında üniversitede yaşanan gelişmeleri, elde edilen başarıları ve 2024 yılı hedeflerini düzenlenen “Ege Üniversitesi Yıllık Değerlendirme Toplantısı”nda anlattı. Prof. Dr. Yusuf Vardar  MÖTBE Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı. Etkinliğin başında Ege Üniversitesinde son bir yılını anlatan film katılımcılara izletildi.

Konuşmasına şehit olan Mehmetçikleri anarak başlayan Prof. Dr. Necdet Budak, “Irak’ın kuzeyinde bölücü terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırılarda şehit olan kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Şehitlerimizin ruhu şad, mekânları cennet, makamları âli olsun. 2023 yılının hemen başlarında Ülkemiz, ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen bir deprem yaşadı. Ege Üniversitesi olarak gerek bu depremde, gerek İzmir depreminde gerekse pandemi sürecinde hep birlik olarak vatandaşlarımızın yanında durduk” dedi.

“2024 yılı EÜ’ye vefa yılı olacak”

Cumhuriyetin 100. Yılını Ege Üniversitesine yaraşır bir şekilde kutladıklarını dile getiren Prof. Dr. Budak, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı verilerine göre Üniversitemiz, Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında ülkemizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında Türkiye üçüncüsü, Üniversiteler arasında ise Türkiye birincisi oldu. Bu başarıda emeği geçen tüm mensuplarımızı tebrik ediyorum. 2023 yılı Cumhuriyete Vefa yılı olarak addetmiştik. 2024 yılını, üniversitemizi ulusal ve uluslararası arenada ayrıcalıklı konuma taşıyarak üniversitemizin marka değerine önemli katkılar sunan tüm mensuplarımızın emeklerine saygı, bizi biz yapan, akademik ve idari anlamda belirli bir statü ve ayrıcalıklara sahip eden Ege Üniversitesine Vefa yılı olarak ilan ediyorum. Bu anlamda akademik-idari personelimizle, öğrencilerimizle daha da büyük başarılara imza atmak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

Altı yıldır Ege Üniversitesini ortak akıl bilinciyle yönettiklerini dile getiren Prof. Dr. Budak, “Rektörle Akşam Çayları düzenledik, tüm akademik ve idari birimlerimizi tek tek ziyaret ettik. Üniversitemizin ruhuna yakışır bir şekilde hareket ederek ortak akılla, tüm hedeflerimizi tek tek gerçekleştirdik. Bu yıl da Rektörle Bölüm Çayı programımız kapsamında 148 bölümümüzle buluştuk” diye konuştu.

“Tüm faaliyetlerimiz kalite güvencesi altında”

Üniversite bünyesindeki tüm faaliyetlerin kalite güvencesi altında yürütülmesini önemsediklerini dile getiren Prof. Dr. Budak, “Yıllar içerisinde akredite program sayımızda ciddi bir artış söz konusu. Nitekim YÖK İzleme Değerlendirme Kriterlerinde YKS Kılavuzunda akredite program sayımızı 2022 yılında 33’e, 2023 yılında ise 53’e çıkardık. 2024 yılında da bu sayıyı olabildiğince artırmak istiyoruz. Tıp Fakültemizde de uzmanlık eğitimi akreditasyon belgesi sayısı 2023 itibarı ile 25 oldu. 2024 yılında Üniversitemizdeki idari iş ve işlemleri, kaynakların etkin kullanımı ve idari sistemin sürekliliğinin sağlanması adına ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 51001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerini alarak ‘Entegre Kalite Yönetim Sistemi’ belgesini alan ilk Üniversite olmayı hedefliyoruz” dedi.

“Genç araştırmacıları desteklemeyi sürdüreceğiz”

Ege Üniversitesinde son altı yıldır oluşturulan bilim üretme ekosistemini sürdürülebilir kılmaya devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Budak, “Büyük özveri ve emekle sahip olduğumuz ‘Araştırma Üniversitesi’ unvanını sürdürebilir kılmak adına daha çok çalışmamız gerekiyor. Buna bağlı olarak 2024 yılı Akademik Performans Yönergemizde; Yayın, Atıf, Proje, Patent-Tasarım, Ödül-Üyelik-Tanınırlık, Bilimsel ve Mesleki Etkinlik, Eğitim-Öğretim Faaliyetleri, Yönetimsel Faaliyetler, Sağlık Hizmeti Performansı gibi alanları baz alacağız. Ege Derin Teknoloji Fabrikası 6.5 milyon avroluk yatırımla 2023 yılında hizmet vermeye başladı. Mühendislik ve Sağlık Bilimleri başta olmak üzere tüm öğretim elemanlarımız araştırma projelerinde Derin Teknoloji Fabrikasından istifade etmeliler. Son yıllarda daima zirvede yer aldığımız TÜBİTAK projelerini daha da artıracağız. Araştırma Üniversitesi olarak TÜBİTAK projelerine ağırlık vermemiz gerekiyor. 2024 yılında BAP proje limitlerini ve kongre destek limitlerini artırmaya karar verdik. Genç araştırmacılarımıza yönelik desteğimizi de artırarak Lisansüstü öğrencilerimize verilen 3 bin 250 TL BAP bursunu 6 bin TL’ye, doktora öğrencilerimizin de 4 bin 500 TL’den 9 bin TL’ye çıkarıyoruz. Öğretim üyelerimizin bilgi ve birikimini gelecek kuşaklarımıza aktarmaları gerekiyor. Ülkemizin doktoralı insan kaynağına ihtiyacı var. Ülkemizin ekonomik refahı için doktoralı insan kaynağı yetiştirmeli ve kontenjanları doldurmalıyız” dedi.

“Uluslararası arenada önemli adımlar”

Uluslararasılaşma alanında atılan adımlara değinen Prof. Dr. Budak, “Son 6 yılda uluslararası öğrenci sayımızı 2 katına çıkardık. Türk yükseköğreniminde ilk olma özelliği taşıyan ve örnek teşkil eden Ziraat Fakültemiz ile Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi (ADAU) arasındaki ‘İkili Diploma Programı’nı hayata geçirdik. Daha sonrasında YÖK Başkanımız ile Özbekistan temaslarımızla 11 üniversite ile 50 protokol yaptık. Yükseköğretim Kurulu koordinasyonunda üniversitemiz ev sahipliğinde, Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi işbirliğinde ‘Türk– Özbek Teknik Yükseköğretim Kurumları Forumu’nu gerçekleştirdik. 13-14 Kasım 2023 tarihinde de YÖK Başkanımızın katılımıyla eğitim forumu düzenledik. Toplam 20 çift diploma programını Özbek Üniversiteleri ile yürütüyoruz. 2024 yılında da YÖK Başkanımızın tensipleriyle Özbekistan’da Ziraat ve Fen Bilimleri alanında orada bölüm açma projemiz olacak” diye konuştu.

“Daha yeşil, engelsiz ve sürdürülebilir bir kampüs”

Sürdürülebilir bir kampüs hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Budak, “Sürdürülebilir kampüs ve engelsiz üniversite vizyonumuz doğrultusunda 2023 yılında yenilemeye başladığımız kampüsümüzün fiziki altyapısını 2024 yılında da yenilemeye devam edeceğiz. Engelsizlik konusunda ödüllü bir üniversite olarak engelli öğrenci, akademisyen ve vatandaşlarımıza uygun yaya yolu kaldırım projesini 2024 yılında tüm kampüsümüzde olacak şekilde tamamlayacağız. Kampüsümüzde 110 bin metrekare olan yeşil alan oranını son 5 yılda 400 bin metrekareye çıkardık. Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler sıralamasında Dünya’da ilk 100 içerisinde olma başarısını elde ettik. Gençlik ve Spor Bakanlığımıza bağlı Spor Toto Teşkilatının desteğiyle 2024 yılında kampüsümüze profesyonel su çim sahayı kazandıracağız. Kampüsümüz şu anda 2 binin üzerinde güneş enerjili led aydınlatma ile aydınlatmakta. Ancak sürdürülebilir kampüs vizyonumuzu daha da ileriye taşıyacak olan ve üniversitemizin enerji ihtiyacını en optimal seviyede kullanılmasını sağlayacak güneş enerjisi projesini 2024 yılında hayata geçireceğiz. 2024 yılında ayrıca iki ayrı merkezi derslik ve öğrenci proje evi gibi uygulamaları hayata geçireceğiz” diye konuştu.

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin 2024 yılına borçsuz girdiğini ifade eden Prof. Dr. Budak, “İzmir ve Ege Bölgesinin yanı sıra ülke sınırlarının ötesine komşu devletlerden gelen hastalara da şifa dağıtan bir vizyona ulaşan hastanemizin fiziki ve dijital altyapısını günden güne güçlendirdik. Hastanemizde devletimizin desteğiyle son 30 yılın teknolojik alt yapısını yeniledik. 2024 yılında da yenilemeye de devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da büyük destekleriyle hastanemiz, 2024 yılına borçsuz şekilde giriyor. Merkezi Ameliyathanemizin yapım süreci tamamlandı. Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın desteği ile 2024 yılında hastanemizin yerinde yenileme projesinin ihalesini gerçekleştireceğiz” dedi.