Ege Üniversitesine yeniden rektör olarak atanan Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitede oluşturulan bilim üretme ekosistemini sürdürülebilir kılmak,  istişare kültürüne katkı sunmak, farklı disiplinlerde görev yapan akademisyenler arasındaki iletişimi güçlendirmek amacıyla dört yıl önce başlattığı  “Rektörle Akşam Çayı” toplantılarına yeniden start verdi.

“Hedefimiz, uluslararasılaşma ve dijitalleşme”

Toplantının hedeflerinden bahseden Rektör Budak, “Dört yıl önce nasıl ortak akıl ve katılımcı bir anlayış ile Ege Üniversitesinin geleceğini şekillendirdiysek şimdi ikinci dönemde de yine akademik ve idari personel ve öğrencilerimizin fikirlerine önem vererek Ege Üniversitesini daha iyi noktalara taşımak için 25’er kişilik gruplarla tüm hocalarımızı dinlemeye, onların fikirlerini almaya ve onlardan yararlanarak geleceğimizi daha iyi noktalara taşımak, şekillendirmek için bu toplantıları yapıyoruz. Amacımız sosyal bir faaliyet olmakla birlikte tamamen eğitim, öğretim, araştırma gibi konularda tartışmak fikirleri ortaya koymaktır. Ege Üniversitesi olarak 4 yıl önce yaklaşık bir yıl Ege Üniversitesinin geleceğini tartıştık. Rektörle Akşam Çayı, Ege Üniversitesinin Geleceği Şurası, Sağlıklı Yaşamın Geleceği Şurası gibi örnek ve öncü programları yaptık. Ancak bu dönemde biz araştırma üniversitesi olmayı, tam akreditasyonu ve öğrenci odaklılığı hedeflemiştik. Bu hedeflerimiz önemli ölçüde yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Şimdi de geleceğe dönük olarak Ege Üniversitesini özellikle uluslararasılaşma ve dijitalleşme alanlarında öne çıkmasını hedefliyoruz.

Afetler;Geliyorum Demez,Seçimi de Beklemez! Afetler;Geliyorum Demez,Seçimi de Beklemez!

Başta İzmir, Ege Bölgesi olmak üzere ülkemizin ekonomik kalkınmasına nasıl daha nitelikli katkı sunabiliriz anlayışı ile bu toplantıları yapıyoruz. Çünkü şunu biliyoruz Türk bilim insanlarının, Türk akademisyenlerinin özgüveni tam. Hiçbir komplekse kapılmadan uluslararası arenada büyük başarı hikâyeleri yazan hocalarımız var. Bu toplantılar, hocalarımızın rektörle bir araya gelerek, fikirlerini paylaşmalarını, önerilerini, eleştirilerini, projelerini, yeni fikirlerini sunmaları için çok güzel bir platform. Biz bu toplantılardan çok güzel faydalanıyoruz. İyi ki akademisyenlerimizin birikimi var. Bu birikimi sadece Türkiye için değil uluslararası arenaya da taşımak istiyoruz. Bunun içinde var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Yönetim anlayışlarının temel felsefesini istişare kültürü ve ortak akıl üzerine inşa ettiklerini vurgulayan Rektör Budak, “Bundan dört yıl önce çıktığımız yolculuğumuza bugün daha güçlü bir yükseköğretim kurumu olarak birlik ve beraberlik içerisinde devam ediyoruz. Şimdi yeni hedefler etrafında kenetlenerek başarı hikâyelerimize yenilerini ekleme zamanı. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da öncelikli hedefimiz;  bilimin rehberliğinde, havasını soluduğumuz şehre ve ülkeye faydalı, üniversite sanayi iş birliğine önem veren, Ar-Ge ve inovasyon öncelikli, dijital süreçlere ve yapay zekâ algoritmalarına dayalı, yenilikçi ve girişimci,   uluslararası tanınır bir üniversite konsepti olacak. İnanç ve azmimizden, enerjimizden, motivasyonumuzdan hiçbir şey kaybetmeden, yeni projeler üretip, yeni işlere imza atmamız, yeni şeyler söyleyip, yeni ufuklar çizmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“Yeni bir perspektif ile yolumuza devam edeceğiz”

Daha çok çalışarak, Ege Üniversitesinin marka değerine değer katıp, yeni başarı hikâyeleri yazmaya devam edeceklerini söyleyen Rektör Budak, “Covid- 19 salgını dünyada yeni paradigmaların ortaya çıkmasına neden oldu. Dünyada eğitimden sağlığa, tarımdan bilgi iletişim teknolojiline her alanda önemli değişimler yaşanıyor. Biz de ülkemizin en köklü yükseköğretim kurumlarından birisi olarak yaşanan değişim ve dönüşümü yakından takip edip nitelikli çalışmaları hataya geçirmemiz gerekiyor. Dünya üniversiteleri arasında ön sıralarda yer alabilmemiz için eğitim öğretimden araştırma geliştirmeye, proje ve yayından uluslararasılaşmaya, topluma katkıdan sosyal sorumluluğa birçok parametrede yakaladığımız başarıyı sürdürülebilir ve daha nitelikli hale getirmemiz önem arz ediyor. Bu bilinçle tüm mensuplarımızla beyin fırtınası yaparak yol haritamızı güncellememiz için bu toplantılarımıza yeniden başladık.  Bu kapsamda bilim insanlarımızın, araştırmacılarımızın talep ve önerilerini dinleyerek, ortak akıl ile yeni bir strateji ortaya koymak istiyoruz. Üniversitemiz için, bölgemiz için ülkemiz için somut çıktılar ile başarıyı yakalamayı hedefliyoruz. Hepimiz biliyoruz ki ortak akılla, istişare yapılarak ortaya konan yönetim modelinin başarısız olma olasılığı yoktur. Proaktif bir anlayışla tüm birimlerimize yeni bir perspektif sunarak dinamizm kazandırıp beyin gücümüzü aktif ve verimli işlere imza atmaları için motive edeceğiz.  Akademik beyin gücümüze sinerji kazandırmak için bilim insanlarımıza her türlü desteği vereceğiz. Ortak akılla;  birlik, beraberlik ve uyum içerisinde bilim üretip küresel ölçekte tercih edilen bir yükseköğretim kurumu olmak için var gücümüzle çalışacağız. Başta devletimizin koyduğu vizyoner hedefler olmak üzere üniversite-şehir, üniversite- iş dünyası, üniversite- toplum iş birliğine daha çok katkı vereceğiz” dedi.