Yerel Yönetimler

Sengel: Kadın politikaları siyaset üstüdür

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında İzmit Belediyesi tarafından Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu başkanlığında Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı İmza Protokolü ve Aile İçi Şiddeti Önleme Çalıştayı düzenlendi.

Abone Ol

Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kadın İstihdamı ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, Kadın Politikaları ve Kadın Çalışmalarıyla ilgili iyi uygulama örneklerinin de incelendiği çalıştaya Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de katıldı.


Türkiye’de alınan her kararın kadının ekonomik olarak daha güç duruma düşmesi ve eğitim alanlarının daralması üzerine kurulduğunu belirten Başkan Sengel; “4+4+4 eğitim sistemi kız çocuklarını okullardan alan bir sistem. Köylerin kapanmasına bağlı taşımalı eğitime geçiş, mahalleye dönüşen köyler sonucunda o köylerdeki okulların kapanması nedeniyle bir ailenin içerisinde eğer birden fazla çocuk varsa taşıma bedeli karşılanmadığı için kız çocuklarını okula göndermeme kararı aldılar” dedi.


PROTOKOL BELEDİYELER İÇİN SORUMLULUKTUR
Konuşmasında TKDF Başkanı Canan Güllü’ye çok teşekkür eden Başkan Sengel; “ Sayın Canan Güllü kadına yönelik şiddet sorununun yerelden çözülebileceğini bildiği için bize el verdi. Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Protokolü’nü imzaladık. Şu anda bu protokollerle sonuca gidiyoruz. Canan Güllü’ye Kadına Yönelik Şiddet ile İlgili Acil Yardım Protokolü’nü kaç belediye ile imzaladıklarını sordum. Canan Hanım imzalanan protokollerin her belediye için ayrı bir sorumluluk olduğunu, imzalanan protokolle ilgili arka planda bir yapılanma kurularak, yeterli personelin sağlanarak her telefon çaldığında karşılık verilecek hale gelinmesinin esas önemli olduğunu söyledi. Bu da bize gösteriyor ki imzalanan bu protokoller, kadına yönelik şiddeti önlemek için –mış gibi davranmaktan öte bir şey. Yani yapılan her iş, kadına dair üretilebilecek tüm politikalar siyaset üstüdür” dedi.


ŞİDDET GÖREN KADINLAR YALNIZ DEĞİLDİR
TKDF Başkanı Canan Güllü Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi sebebiyle yerelden politika üretilmesine karar verdiklerini belirterek; “ Bir taraftan yerel yönetimlerle Acil Yardım Hattı Protokollerini imzalarken diğer taraftan özel sektörün de yereldeki kadın mağduriyetini gidermesi adına çalışmalar yaptık. Bu çalıştayla hem bu protokolü imzalayan hem de imzalayacak olan belediyelerle yeni bir süreci başlatmak istiyoruz. Diyoruz ki; Türkiye’de şiddet kadınların kaderi değildir. Ve şiddet gören kadınlar yalnız değillerdir. Şiddetsiz bir toplum, bir belde, bir mahalle kurabiliriz. Karar mekanizmalarında kadın olduğunda neler yapılabileceğine ben İzmit’te, Efes Selçuk’ta, Safranbolu’da gördüm. Bundan sonra sadece yerelin ilçe belediyelerinde değil büyükşehir belediyelerinde, parlamentoda kadınların olması adına da bütün gayretimizle çalışacağımızın da sözünü veriyoruz” dedi.


Kadına yönelik şiddetin önüne geçmenin siyaset üstü bir çaba gerektirdiğini belirten İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet; “ Kadın politikasını yerelden başlayarak genele doğru yükseltmemizin tek yolu kadınların hangi görüşte hangi düşüncede olursa olsun bir arada durmayı başarmasından geçtiğini düşünüyoruz” dedi.