Sağlık

Tohum Otizm vakfı 20 yaşında

15 Nisan 2003'ten bu yana Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı olan çocuklar, gençler ve aileleri için çalışan Tohum Otizm Vakfı, 20'inci yılını kutluyor. Vakıf, Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitim ile topluma kazandırılması ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla gerek Vakfın özel eğitim okulunda eğitim verdiği çocuklar gerek gerçekleştirdiği projelerle bugüne kadar 760 bin otizmli çocuğun ve ailesinin hayatında fark yarattı.

Abone Ol

Tohum Otizm Vakfı 20 yaşında
 
15 Nisan 2003'ten bu yana Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı olan çocuklar, gençler ve aileleri için çalışan Tohum Otizm Vakfı, 20'inci yılını kutluyor. Vakıf, Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitim ile topluma kazandırılması ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla gerek Vakfın özel eğitim okulunda eğitim verdiği çocuklar gerek gerçekleştirdiği projelerle bugüne kadar 760 bin otizmli çocuğun ve ailesinin hayatında fark yarattı.
 
Bilimsellik, önderlik ve öncülük ilkeleri ışığında çalışmalarını sürdüren Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, Türkiye'de otizm spektrum bozukluğu olan çocukları erken tanı ve eğitim ile topluma kazandırmak, otizmli çocuklar ve ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit şart ve fırsatlarla yararlanabilmelerini sağlamak amacı ile 20 yıldır çalışmalarını sürdürüyor.
 
Tohum Otizm Vakfı Kurulduğu günden bugüne; tarama & erken tanılama çalışmaları, özel eğitimin otizm özelinde materyal ve müfredat olarak güçlendirilmesi, öğretmenlerin otizm konusunda eğitilmeleri ve mesleki kapasitelerinin artırılması, ailelerin ve kamunun otizm konusunda bilgi ve farkındalık düzeylerinde artış sağlanması, otizm konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitesini ve savunuculuğunu güçlendirmek, otizmli bireylerin istihdamı gibi pek çok konuda çalışmalar yürüttü. 20 yılda gerek okulunda okuyan öğrencileri ve gerekse yurt çapında yaptığı projeler ile 760.987 otizmli çocuğun ve ailesinin hayatına dokundu.
 
Tohum Otizm Vakfı 20 yılda neler yaptı?

Türkiye'de 760.987 otizmli çocuk ve ailenin hayatına dokunarak;

  • Otizm konusunda Türkiye'ye model ve örnek bir okul kazandırdı. Bugüne kadar bu okulda toplam 2.540 çocuk eğitim aldı ve 1.133 çocuğa burs desteği ile eğitim sağlandı.
  • Sağlık Bakanlığı ile yapılan projeler kapsamında Türkiye'de ilk defa 55.919 çocuk, otizm riski taramasından geçirildi.
  • Otizmli çocuklara eğitim veren 164 devlet okuluna öğretmen eğitimleri, müfredat ve materyal desteği sağladı.
  • 17.391 öğretmen, 2.606 sağlık personeline otizm konulu eğitimler verdi.
  • Ücretsiz hizmet veren Otizm Eğitim Portalı ile (www.tohumotizmportali.org) bugüne kadar yaklaşık 35.000 kullanıcıya ulaşıldı.
  • Türkiye'de ilk defa otizmli çocukların eğitimi için yazılımlar geliştirdi ve ilk Türkçe uygulama olan Tohum 1 & Tohum 2, Kavram Öğretimi ve Dinle Anla tablet uygulamalarını ücretsiz olarak kullanıma sundu. Bu uygulamaları güncelleyerek Tohum Eğitim, Dinle Konuş ve Tohum Otizm adı altında tekrar kullanıma sundu ve 58.048 indirme sayısına ulaştı.
  • 205.573 adet “Otizm Eğitim Kiti”, “Otizm Şimdi Ne Olacak?”, “Otizm'de Eğitim, Terapi ve Tedavi Yöntemleri”, “Sağlıklı Bedenler Kılavuzu” kitapçıklarını ücretsiz olarak dağıttı.
  • Aile ve uzmanlar eğitici eğitimleri için verilen seminer ve eğitimlerin Türkiye çapında yaygınlaştırılabilmesi, yeni teknolojik uygulamaların geliştirilmesi için 2015 yılında Sürekli Eğitim Birimini kurdu ve yapılan eğitimler ile toplam 39.717 aile, eğitimci ve üniversite öğrencisine ulaştı.
  • Online seminer ve eğitimler ile Ocak 2020'den bugüne kadar toplam 9.547 aile, sivil toplum temsilcisi, eğitimci ve üniversite öğrencisine ulaştı.
  • Türkiye'de ilk kez otizmli gençler için iş ve yaşam müfredatını geliştirdi ve Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde uygulanmaya devam etmesini sağladı.
  • Türkiye'nin her yerinden Vakfa ulaşan ailelere danışmanlık hizmeti vermek ve otizmli çocuklarına eğitsel değerlendirme yapabilmek için Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu bünyesinde Rehberlik Birimi açtı. Yapılan ücretsiz değerlendirmeler, eğitimler ile toplam 19.940 çocuk, aile, eğitimci ve üniversite öğrencisine ulaşıldı.
  • Türkiye'de ilk defa; iş koçu destekli istihdam modelinin hayata geçirilmesinde özel sektör ile çalışmalar yürüttü. Otizmli bireylerin istihdamı için iş yerlerinde özel müfredat hazırlanması, yerinde uzmanlık eğitimi, süpervizör ve iş koçlarının eğitilmesi ve iş modelinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleşti. Bugün bu proje ile Bursa'da faaliyet gösteren bir süt ürünleri firmasında 12, İstanbul'da bulunan uluslararası bir ilaç firmasında 1 kişi ve merkezi İstanbul'da bulunan bir lojistik firmasında da 1 otizmli personel istihdam edildi.
  • Türkiye'de otizmin farkındalığını artırmaya yönelik pek çok kampanya ve savunu çalışması Tohum Otizm Vakfı tarafından yürütüldü. 2015 – 2017-2019 ve 2021 yıllarında GFK Türkiye araştırma firması desteği ile ülke çapında otizm algısı ve bilgi düzeyi araştırması yaptırıldı. 2015 yılında ülkemizde otizm algısı ve bilgi düzeyi % 29 dur. Farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarla otizm algısı ve bilgi düzeyi % 83 seviyelerine kadar çıktı.
  • 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde otizm farkındalığı yaratmak için Amerika Birleşik Devletleri'nde Autism Speaks Kuruluşu tarafından başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören ‘Mavi Işık Yak' kampanyasının (Light It Up Blue) Türkiye'deki temsilcisi Tohum Otizm Vakfı'dır. Otizme Mavi Işık Yak kampanyası 2014- 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi. 2022 yılında kampanya; otizmi kabul etmeyi, hayatın her noktasında otizmli bireylerin yer almasını ve yaşamlarına ilişkin hak ve tercihlerini ifade etmelerini desteklemeyi amaçlayarak farkındalık rengi olan maviden, dikkat çekici renk, kırmızıya çevrildi. 2022 yılından itibaren Otizme Kırmızı Işık Yak kampanyası yürütülmektedir.

“Otizmde eğitim otizmin tek çaresi”

Tohum Otizm Vakfı Başkanı Mine Narin 20'inci yıla özel açıklamalarda bulundu:
“20 yıl önce Vakıf Başkan Yardımcımız değerli dostum Aylin Sezgin ile Tohum Otizm Vakfını kurduk. Otizmli çocuklarımızı erken tanı ve eğitim ile hedefimizdi. O yıllarda otizmin diğer gelişim bozukluklarından ayrı bir sorun olduğunu çok topluma kazandırmak en önemli az insan biliyordu. Farkındalık kampanyalarımız ve yürüttüğümüz tüm savunu çalışmaları ve projelerimiz ile otizmin ayrı bir sorun olduğunu anlatabildik, halen bu konuda yapacak çok işimiz var.
 
İleriye dönük olarak da hedefimiz ülkemizdeki her otizmli çocuğun birebir eğitim alabilmesini sağlamak, mümkün olduğu kadar çok çocuğa burs desteği sağlayabilmek. Yürüttüğümüz projeler ile depremden etkilenen otizmli çocukların ve ailelerin yanında olmaya devam etmek.
 
20 yıl boyunca; çalışmalarımıza emek veren vakıfta ve okulumuzda görev almış çalışma arkadaşlarımıza, Kurucularımıza, Yönetim Kurullarımıza, Bilimsel Danışma Kurulumuza, Sosyal Komitemize, Velilerimize ve bize destek olup bağışlarını esirgemeyen tüm destekçilerimize tekrar teşekkür ediyoruz.

Bundan sonraki 20 yılda da hedeflerimiz büyük. Vakfın çalışmalarını genişleterek sürdürebilmeyi umut ediyoruz. Okula gitmeyen eğitim sistemimizin dışında kalmış tek bir çocuğumuz bile kalmamalı hepsi kaliteli bir eğitime erişebilmeliler. Çünkü Otizmde eğitim otizmin tek çaresi.''