Güncel

Uzmanından kombi ve doğalgaz tüyoları

Havaların soğuması herkesin aklına aynı soruları getiriyor. Doğalgaz faturasını nasıl düşürebilirim? Isınmada konfor ve verim sağlayan kombilerin ekonomisi için yapılması gerekenleri Doğalgaz Teknisyeni Can Öztürk anlattı.

Abone Ol

Öztürk, kombi bakımının her yıl, petek temizliğinin ise 3-4 yılda bir yapılması gerektiğini söyledi. Hava sirkülasyonu sağlayan menfezlerin asla kapatılmaması gerektiğini söyleyen Öztürk, bakımlarda cihazın teknik olarak incelendiğini sadece temizlik yapılmadığının altını çizdi. Öztürk cihazdaki ideal su sıcaklıklarının hangi derecelerde olması gerektiği ile ilgili bilgi verdi.


Ertürk Kombi Doğalgaz Genel Müdürü Can Öztürk, "Kombi cihazlarının kışa girmeden bakımlarının yaptırılması gerekiyor. Bizim gibi servisler için yaz ayları bakım için daha müsait. Herhangi bir gaz kaçağı var mı? İçinde su sızıntısı var mı? Elektrik kaçağı var mı? Bakımın içinde bu genel kontroller yer alıyor. Kombilerin filtreleri var. O filtrelerin çamuru pisliği temizlenmeli. Her yıl kombi bakımının yapılması gerekiyor. Fan motorunun temizliği, yanma odasının temizliği, ateşleme elektrotlarının temizliği, ihtiyaç duyulursa peteklerin de temizlenmesi gerekiyor. Bu bakımlar sonucu cihaz nefes alıyor. Kombi bakımı yaptırmak doğlgaz faturasını düşürmek için yapılacak uygulamalardan birisidir.Petek temizliği 3-4 yılda bir yapılmalıdır. Her yıl kombiye bakım yapılabilir. Kombinin içinde yer alan su basıncının 1,5 bar olması gerekiyor. O basınç olmazsa cihaz sirkülasyon yapamaz. Cihazın içinde 7-8 litre, peteklerle birlikte toplamda 50 litre su yer alıyor. Kapalı devre su sistemi var. Cihazlar metal olduğu için. Korozyon, pas ya da kireç olabiliyor. Bakımlarının düzenli olarak yapılması cihaz güvenliği için gerekiyor." dedi.


Menfezlerin kesinlikle açık bırakılması konusunda uyaran Öztürk, "Bakımlarda gaz kaçakları var mı? yok mu? bakılıyor. Menfezlerin kesinlikle kapatılmaması gerekiyor. Kapatılan menfezler çok tehlikeli. Gaz kaçağı varsa gaz içeride sıkışabilir. Menfezler açık kalmalı." Verimli ısınmanın birçok faktörü olduğunu söyleyen Öztürk, "Kombi bakımı, petek temizliği, ısı yalıtımı, kombinin yalıtımı, kombi balkondaysa boruların yalıtımı, borular dışardaysa folyolu izolasyon yapmak gerekiyor. Kombi dolapların içerisine de folyolu izolasyon malzemeleri ile kaplama yapılabilir. Binanın yalıtımı, oda termostatı yakıtı etkileyen faktörler arasında yer alıyor." 

Kombide ayarlanması gereken su sıcaklıkları ile ilgili bilgi veren Öztürk, "Bizim önerdiğimiz 45 derece kullanım suyu sıcaklığı, 60 derece petek suyu sıcaklığı. Oda termostatında 23 derece civarında sıcaklık ayarlandığında kombi de cihazın 60 derece kazan suyu sıcaklığı ayarlamanız gerekiyor. Ortalaması 60 derecedir. Hem verimli hem de tasarruf sağlar. Termostat yoksa petek suyu sıcaklığı 45 derece olmalıdır. Banyo suyu sıcaklığı da çok önemli. Konfor açısından 45 derece sıcaklık idealdir. Bize en çok sorulan soruların başında gelen soruya cevabımız 45-60'dır. Bu sıcaklıklar size hem konfor hem de ekonomi sağlıyor."
Hijyen kurallarına dikkat ettiklerini vurgulayan Öztürk, "Pandemi nedeniyle eve girerken hijyen kurallarına dikkat ediyoruz. Galoş kullanıyoruz. Cihazlarımızı dezenfekte ediyoruz. Tüm personelimiz aşılarını zamanında yaptırdı. Tüm kurallara uyarak evinizde bakımlarınızı gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.