Arpa tek yıllık bir bitki olup, aynı zaman da uzun gün bitkisi olmasıyla beraber günümüzde çeşitli gün uzunluklarında da tutulan ve buna göre uyum sağlayabilen bir bitkidir.
Tahıllar arasında en çok çeşitlendirilen bitkilerden biri olurken yaklaşık 5-8 arasında çeşitleri bulunmaktadır. Bitki boyu ortalama 35-100 cm arasında büyüyen bu bitkiler, başakları ise 8 cm ile 11 cm arasında boylanır. Boyu ortalama 35-100 cm ideal boy olması nedeni ile genelde hedeflenen boylardır.Ülkemizden buğday bitkisinden sonra ekimi en çok yapılan arpa bitkisini serin iklim tahılı olarak adlandırabiliriz.En yaygın kullanım şekli hem yem hem de malt sanayidir.Yem sanayide besin ve protein değerinin yüksek olması nedeni ile tercih edilmektedir.Buğday ekimi öncesi ve sonrası ya da üst üste arpa ekimi, verim açısından önerilmez. Genelde baklagil bitkiler olarak sayılan pancar, pamuk ya da patates gibi bitkileri ile ortak şekilde sıralı biçimde arpa ekimi yapılması günümüzde tercih edilmektedir.
İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ: Fazla soğuk ve sıcak olmayan nispi nemi yüksek olan yerlerde iyi gelişir.Sıcaklık 0 °C nin altına düşmeyen ve 18-20°C nin üzerine çıkmayan nispi nemi %70-80 olan iklim arpa için en idealdir.En uygun toprak yapısı ise organik maddece zengin,milli,havalanması ve nemi uygun,nötr reaksiyonlu (PH’ı 5-8)topraklardır.
TOPRAK HAZIRLIĞI VE EKİM:Öncelikle tarlada bulunan geçmiş ekime ait tüm bitki kalıntıları en doğru adımlarla temizlenmelidir. Bunların temizliği iyice yapıldıktan sonra, ekime uygun toprak hazırlığı yapılmış olur. İsterseniz toprağın hazırlığı süresinde 15 - 20 cm derinliklerde toprak sürümü yapılarak, toprağı karıştırabilir ve parçalayabilirsiniz. Bu durumda da yine toprağın verimini arttırmış oluruz. Toprak işlenirken makineler ile ufaltılabilir ve orta ağırlıkta bir tapan ile tohum yatağını hazırlayabilirsiniz. Ekim mibzerle yapılmalıdır.Ekim derinliği çimlenme için yeterli nemi ve havalanmayı sağlayacak düzeyde ayarlanır.Genelde kışlarda ekim 4-6 cm yazlık ekimlerde ise 3-4 cm olmalı ve m2 ye kışlık ekimlerde 300-350 tane,yazlık ekimlerde 350-400 tane tohum düşecek şekilde hesaplanmalıdır.Kuru koşullarda 14-16 kg/da,sulu koşullarda ise,12-14 kg/da arasında değişebilir.(Tohumun 1000 dane ağırlığına göre)Ekim kardeşlenmenin yüksek olduğu taban ve sulu arazilerde daha seyrek yapılır.
GÜBRELEME VE SULAMA : Arpa ekimi yapmadan önce toprağın analizi doğru değerlerde ölçülmeli ve gereken analiz sonuçlarının oluşmasıyla beraber gübreleme yapılması gerekmektedir. Gübreleme süreci, 2 aşamalı olmalıdır. Taban gübre uygulaması mibzerle yapılacaksa eğer arpa ekimi yapılırken, serpme olarak yapılacaksa da ekimden en fazla 1 hafta önce toprağa gübreleme uygulaması yapılarak işleme geçilmelidir. Üst gübre yapılacaksa da bu süreç, arpa kardeşleme süresine geçmeden önce yapılarak en erken zamanda toprağa verilmesi gerekir. Malt sanayi alanında kullanılacak şekilde üretilen arpalar, protein oranı yüksek olarak bilinir ve bu sayede azotlu gübreler arpaların yetiştirileceği topraklara fazla verilmemesi önemlidir ve gübreleme süresi geç zamanda uygulanmaması gerekmektedir. Böylelikle gübreleme süresine de zarar vermemiş olunur.
HASTALIK,ZARARLI VE MÜCADELE: Arpa kapalı rastığı;mantari bir hastalık olup,hasta bitkinin daneleri katı ve siyah rastık parçaları olur.Ekimden önce tohumlar civalı ilaçlarla ilaçlanmalıdır.Arpa kapalı rastığı da mantari bir hastalık olup,arpada başaklar siyah ve bir toz kitlesi durumundadır.İlaçla mücadelesi olmayıp,dayanıklı çeşitler ekilmeli ve ekim nöbeti uygulanmalıdır.Yabancı otlar arpada verim düşüklüğüne sebep olur.Yabancı otların 3-5 yapraklı olduğu dönemde yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
HASAT,HARMAN VE DEPOLAMA: Hasat dönemi geldiğinde, dane nemi %13 altına düştüğü vakitlerde yapılmaya başlar. Arpalar iyice kurumazsa, bu dönemde yapılan hasat durumunda arpalarda kavuz renk atar. Ürün kalitesini de düşürmüş olur. En iyi hasat yapılırken biçerdöver ile hasat toplanmalıdır. Hasat yapılması dönemi, tam olum zamanı geciktirilmeden yapılmış olmalıdır. Biçerdöver ile yapmak istenen hasatlarda ise makine ayarı iyi değerlerde yapılması istenir. Aksi durumda taneler kırılabilir, bununla beraber malt sanayi alanında kullanılabilir arpa hasadını kullanılamaz hale gelir. Hasat toplandığında, arpalar olabildiğince kuru havadar ve aydınlık koşullarda depo edilmelidir. Bu alanların aydınlık bir ortam olmasına önem verilmelidir. Depoya konulacak olan daneler, nem oranı %13 altında olmasına özen gösterilirse, hasat üzerinde fire verme oranı da düşük olur. Depoda saklanacak arpaların içinde yabancı ot tohumu bulunmamasına dikkat edilmelidir.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA ARPA YEMİNİN FAYDALARI: Arpa bitkisinin hayvanlara ezilmeden verildiği takdirde hayvanlarda önemli bir kısmı sindirilmeden dışkı ile atılır. Bu nedenle arpanın ezilerek verilmesi tavsiye edilmektedir.
- Arpa ezmesi erken laktasyon dönemindeki yüksek verimli hayvanlarda oluşan negatif enerjiyi ortadan kaldırır.
- Süt hayvanlarındaki kızgınlık ve döl tutma başarı oranını arttırır.
- Hayvanlar için oldukça lezzetlidir. Bu nedenle hayvanlar tarafından iştahla yenilir.
- Arpa ezmesi lezzet ve kokusu ile yem tüketimini arttırmaya yardımcı olmaktadır.